Reggeli

A matematikus tisztázta: ennyi az esélye, hogy valaki megnyerje a lottó főnyereményét

rtl.hurtl.hu

2024. január 18. 9:01

Gódor Zola, a Rapid matek alapítója volt a Reggeli vendége, akivel kiszámoltuk, hány szelvényt kéne kitölteni ahhoz, hogy biztosan nálunk landoljon az ötöslottó főnyereménye, ami a következő héten 5,1 milliárd. Ezúttal minden idők második legnagyobb főnyereménye a tét, ráadásul már a lottónyereményadót sem kell befizetni.

44 millió szelvény kitöltése kéne ahhoz, hogy biztosan lottónyertesek legyünk – mondta a Reggeliben Gódor Zola, matematikus. Zola szerint arra, hogy valaki megnyerje az ötöslottó második legnagyobb főnyereményét egy másodperc alatt kéne, másfél évig egész nap töltögetni a szelvényeket, amihez legalább még 72 barátot kéne magunk mellé ültetni. Erre az esély egy a negyvennégy millióhoz.

Matematikailag szinte nulla a valószínűsége, a vak szerencsében lehet bízni 

– fejtette ki Zola a véleményét az ötöslottóról.  

A hármas találatra már jobb az arány ott 8123/10.000.000. A laikusok számára ez sokkal jobban hangzik, de Zola szerint még ez is botrányos, és ráadásul csak húszezer forintot fizet.

Elég nagy összeget kéne befektetnie mindazoknak, akik meg szeretnék nyerni az ötöslottót, ugyanis 44 millió szelvény vásárlása vezetne győzelemhez, ami 15,5 milliárd forintba kerülne, mivel egy szelvény ára 350 forint.

A matematikus szerint átlagosan mínusz 198 forintra jön ki, egy lottószelvény-vásárlás. Zola a mesterséges intelligenciát is megkérdezte arról, mi lenne a leggyorsabb megoldás a főnyeremény eléréséhez:

Ha valaki ezer nyomtatóval egyszerre töltené ki a 44 millió szelvényt, akkor azok fél nap alatt elkészülnének, persze ebbe is bele kéne fektetni a 15,5 milliárd forintot. 

 

#Reggeli#rtl#Videó#gódor zola#öttöslottó#főnyeremény#matematika#esély

Címlapról ajánljuk