Reggeli

Magyarországon is megjelenhetnek a trópusi vírusok

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 8:05

2023 szeptember-októberében Párizs mellett egy család dengue-lázzal fertőződőtt meg, úgy, hogy soha nem voltak trópusi országban. A Párizs környéki szúnyogok már képesek ilyen betegség terjesztésére, ami azért is aggasztó, mert jövőre Párizs rendezi a nyári olimpiai játékokat – mondta a Reggeliben Szlávik János, infektológus. Oltás még nincs erre a betegségre, de a felmelegedés miatt felgyorsították az ezzel kapcsolatos kutatásokat. Az infektológus már látott olyan térképet, amin Magyarország is szerepel a dengue-láz lehetséges felbukkanási helyei között.

A felmelegedés miatt a trópusi szúnyogok elterjedhetnek Európában, de szerencsére a kullancsok északabbra költöznek – erről is beszélt Szlávik János infektológus a Reggeliben. A klímaváltozás azonban nagyon sok új vírust hozhat – mondta a szakértő. Ilyen például a dengue-láz, amit szúnyogok terjesztenek. Évente több százezer ember hal meg és betegszik meg szúnyogok okozta vírusok miatt.

Szlávik János arról is beszélt, hogy a felmelegedés magával hozhatja a vízszennyezést is, ami sok betegség okozója lehet. A kolera az édesvizekben tud terjedni, de a kólibaktérium okozta fertőzések is összefüggnek a szennyezett vízzel. Szerencsére Magyarország kiemelten jól áll a tiszta vizekben.

#Reggeli#Videó#klímaváltozás#infektológus#szúnyog#kullancs#vírus#felmelegedés#dengiláz

Címlapról ajánljuk