Reggeli

Zacher Gábor: Olyanokkal kellene foglalkoznia pártunknak és kormányunknak, aminek van értelme

rtl.hurtl.hu

2023. október 11. 12:26

A tiltás sosem vált be – reagált Zacher Gábor toxikológus a kormány kezdeményezésére, miszerint nem forgalmazhatnak a jövőben energiaitalokat kiskorúaknak. A koffeinfüggőségről le lehet jönni, de minek? A cukorfüggőség sokkal súlyosabb, és Magyarországon 1 millió elhízott gyerek van – hívta fel a figyelmet.

„Tiltsuk be, tiltsuk be, tiltsuk be, nem vezet eredményre” – fogalmazott Zacher Gábor toxikológus, aki rögtön példát is hozott arra, mi a baj az energiaitalok forgalmazását korlátozó kezdeményezéssel. „Ha megyünk az utcán és látunk két fiatalt energiaitallal a kezükben, azt gondoljuk, jaj, de rettenetes. De ha egy kávézóban ülnének, és két lattét innának, akkor azt gondolnánk, mennyire rendes gyerekek, hogy beszélgetnek, és nem a telefonjukat nyomkodják” – mondta.

Ugyanaz a (koffein) mennyiség van a lattéban, mint az energiaitalos dobozban

– nyomatékosította. A szakember szerint megint fordítva ülünk a lovon, de legalább nem kell visszafelé nyilazni. Egy felnőtt ember számára 400 mg koffein még tolerálható bevitel. 400 mg 5-6 kávét jelent naponta. Toxikológiai szempontból mindegy, hogy ezt tejjel isszuk vagy sem. Viszont, ha presszó vagy ristretto formában fogyasztjuk, a töménysége miatt lehet gyomornyálkahártya-izgató.

A koffeinfüggőségről le lehet jönni, de minek? Tök jól együtt lehet vele élni – mondja Dr. Zacher Gábor. A cukorfüggőség sokkal veszélyesebb a koffeinfüggőségnél. 1 millió cukorbeteg és ugyanannyi elhízott gyerek van az országban – hívta fel a figyelmet.

Olyanokkal kellene foglalkoznia a pártunknak és kormányunknak, aminek van értelme

– fogalmazott Zacher. Például a szűrővizsgálatok fontosságáról kellene beszélni, és nem bombás plakátokat kitenni, az lenne az igazi közszolgálatiság – tette hozzá.

#Reggeli#Videó#dr. zacher gábor#toxikológus#koffein#kávé#energiaital#egészség#Életmód

Címlapról ajánljuk