Reggeli

A tavalyi tragédiáig a szülők fellépésén múlt, hogy mennyire vigyáztak életveszélyben lévő gyerekeikre

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 11:36

„Egy ilyen tragédiának a gyermek és a pedagógus is áldozata” – mondta a Reggeliben Janklovics Natasa, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesületének szóvivője, akit arról kérdeztünk, mit szól ahhoz, hogy vádat emeltek a mogyoróallergia miatt meghalt gyerek tanára ellen. Natasa édesanyaként is érintett az ügyben, hiszen négyéves kisfia súlyosan allergiás.

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják azt a pedagógust, akinek tudnia kellett volna, hogy diákja mogyoróallergiás, mégis mogyorós édességet tett a hatéves gyerek padjára. A kisfiúnál olyan súlyos allergiás reakció jelentkezett, hogy életét a kiérkező mentők sem tudták megmenteni.

A témában Janklovics Natasa, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesületének szóvivője volt a Reggeli vendége, aki szerint egy ilyen tragédiának a gyermek és a pedagógus is áldozata.

2022 januárjában a pedagógus semmit nem tudott arról, hogyan kell vigyázni egy anafilaxiás gyermekre

 – emelte ki Natasa a Reggeliben, aki szerint már tavaly is huszonötezer ember élt ezzel az élethelyzettel, a pedagógusoknak mégis csekély volt a tudása arról, hogy mit kell tenni anafilaxiás sokk esetén.

A tavalyi tragédiáig a szülők érdekérvényesítésén múlt, hogy mennyire tudhatják a gyereket biztonságban 

– tette hozzá Natasa. Szerinte hatalmas változást jelent, hogy szeptember 1-jével a köznevelési törvényt úgy módosították, hogy az anafilaxiás gyermekek is ugyanakkora figyelmet kapjanak, mint a cukorbetegek. A törvénymódosítás a diagnosztizált gyerekek esetében nagyon fontos lépés, de a nem diagnosztizált eseteknél nem segítség, ezért további változtatásokra van szükség.

Nagyon fontos, hogy a pedagógus be tudja adni az adrenalininjekciót, felkészült legyen

 – fogalmazott. A tavalyi tragikus eset óta készült egy ismertető a Belügyminisztériummal a pedagógusok számára, amiből kiderül, hogy mit kell tenni, mi a helyes eljárásrend, ha anafilaxiás sokkal találkoznak. Emellett a Belügyminisztérium előírta, hogy az intézményekben kötelezően lennie kell több EpiPennek (könnyen beadható, életmentő adrenalininjekciónak). 

Azonban nagy probléma, hogy továbbra sincs minden intézményben adrenalin-autoinjektor. 

Natasa anyaként is érintett az ügyben, hiszen négyéves kisfia súlyosan allergiás.

„Az óvodai felvétel előtt már másfél évvel egyeztettünk az intézménnyel, ami elküldte egy képzésre az óvodapedagógusokat. A Hungast csoport szolgáltatja az oviban a menüt, ők zászlóshajói az speciális étkeztetésű gyerekek ügyének” – tette hozzá az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesületének szóvivője.

 

#Reggeli#Videó#Életmód#allergia#allergén#anafilaxia#epipen#egészség

Címlapról ajánljuk