Reggeli

Totyik Tamás: Ezer pedagógus hagyhatja el a pályát

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 29. 10:43

Péntekig dönthetnek a pedagógusok arról, alávetik-e magukat a státusztörvénynek. Hogy mit takar az új köznevelési foglalkoztatotti jogviszony státusz, mire számíthatnak ezután a pedagógusok és hány tanár hagyja el a pályát, erről Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke beszélt a Reggeliben.

2023. szeptember 15-29. közötti időszakban kell jelezniük a pedagógusoknak, hogy alávetik-e magukat a státusztörvénynek.

A közalkalmazott törvényben megfogalmazott előnyöket 2010 óta apránként veszi el a kormány

  – mondta a Reggeliben Totyik Tamás, aki pedagógusként 18 órával kezdte a tanítási óraszámot, ezt emelte fel a kormány 24 órára – ezzel Európában a magyar pedagógusoknak lett a legmagasabb óraszáma.

Az Európai Uniótól 35 vidéki kisiskola bezárására kért engedélyt a kormány, tehát a következő lépés a vidéki kisiskoláknak az összefonása lesz

 – figyelmeztetett a PDSZ elnöke a Reggeliben. Ez azt jelenti, hogy a 100-120 diák alatti kisiskolákat megszüntetik és összevonják.  

Tudunk olyan kollégát, aki Romániába jár át tanítani, nettó 50 euróval magasabb a fizetése és heti 16 órát kell tanítania

 – Totyik azt is hozzátette, hogy a pedagógushiányt a kormány egyrészről visszahívott nyugdíjas tanárokkal próbálja megoldani, például van olyan magyartanár, aki 74 évesen tért vissza a katedrára. 

A beszélgetésből az is kiderül:

  • Miért kell 60 órában a pedagógusoknak ingyen végezniük a helyettesítést.
  • Kiderül, hogyan próbálják a tanárok teljesítményét mérni.
  • Mennyit keres egy nyugdíj előtt álló mesterpedagógus.
  • Mennyi nyugdíjast tudnak visszafoglalkoztani.
  • Összesen hány pedagógus hagyta el a pályát a státusztörvény bevezetése óta.
  • Miért lesz még ennél is húzósabb a következő öt év az oktatásban.

 

#Reggeli#Videó#totyik tamás#oktatás#pdsz#státusztörvény#pedagógushiány

Címlapról ajánljuk