Reggeli

Dr. Szlávik János: Semmi nem bizonyítja, hogy a tigrisszúnyogok Magyarországon betegségeket terjesztenek

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 30. 8:25

A nem őshonos szúnyogok olyan betegségeket terjeszthetnek, amik Afrikában vannak, viszont arra, hogy Magyarországon is terjesztik-e ezeket a betegségeket, nem lehet bizonyítani – mondta a Reggeliben Dr. Szlávik János infektológus.

Az utóbbi napokban felröppent a hír, hogy bizonyos budapesti kerületekben és Szegeden a szúnyogok miatt korlátozzák a véradást. A szakember szerint azonban szó sincs arról, hogy bármilyen különleges helyzet állna most fenn a vérellátóban. Azoknak, akik szeretnének vért adni, egy kérdőívet kell kitölteniük, amiben előfordulhatnak olyan kérdések, a szúnyogokról is.

Semmi nem utal arra, hogy Magyarországon ebben az időszakban nyugat-nílusi láz járvány lenne

– mondta.

Nincs több vírusos megbetegedés

Dr. Szlávik János elmondta, idén 15 olyan embert diagnosztizáltak az országban, akiknek ilyen betegsége volt, ez azonban teljesen megszokott szám az év ezen időszakában. Évtizedek óta minden évben vannak ilyen megbetegedések: tíz emberből 8 észre sem veszi, a komoly esetek többségében pedig idős emberekről van szó. A tigrisszúnyog csípése egyébként nem különbözik a közönséges szúnyogétól, viszont ez a fajta gyakran nappal is csíp és szeret emberek által létrehozott vizes területeken – például autógumiban megálló vízben – megtelepedni. Ha a csípés nem is, maga a szúnyog viszont felismerhető: jellegzetesen fehér csíkos a lába és a teste is.

Ha valakit ilyen csíp meg, nem kell megijedni. Nem minden szúnyogban van veszélyes fertőzés

– emelte ki a szakember. 

Védekezni ellene az fent említett vizes területek megszüntetésével lehet, hogy ne szaporodjanak, máshogy azonban nem lehet, mert még nincs a nyugat-nílusi láz ellen oltás – kivéve lovaknak, akikre halálos veszélyt jelent a fertőzés –, tette hozzá. Persze a helyzet idővel még problémásabb lehet.

Ahogy egyre melegebb van, így egyre északabbra kerülnek olyan szúnyogfajok, akiknek nem lenne ott a helye

– figyelmeztetett az infektológus.

#Reggeli#Videó#Belföld#tigrisszúnyog#fertőzés#véradás#dr. szlávik jános#infektológus

Címlapról ajánljuk