7:39
ReggeliReggeli
Kipirulás, izzadás, hányinger – egyetlen enzimen múlik, hogy mennyire bírjuk az alkoholt
2023. augusztus 1. 11:03
Nem lehet általánosítani, hogy ki hogyan és milyen gyorsan dolgozza fel az alkoholt – mondta a Reggeliben dr. Beró Mariann gasztroenterológus a zéró tolerancia esetleg enyhítése kapcsán. Hogy ki mennyire tolerálja az alkoholt, az egyetlen enzimtől függ, az úgynevezett acetaldehid-dehidrogenáztól. Vannak olyan ázsiai népcsoportok, akiknél ez az enzim hiányzik, vagy kis mértékben van jelen, de Európában is minden ötödik embert érint ez a probléma, náluk már kis mennyiségű alkoholfogyasztásnál is nehéz lesz a másnap. A szakorvos hozzátette: már minimális alkoholfogyasztás is károsítja a szervezetet rövid vagy hosszú távon.
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem