Reggeli

Korom Gábor: A kutya egy olyan gyerek, aki maximum egy négyéves szintjén megáll

rtl.hurtl.hu

2023. július 12. 9:41

Hol húzódik a felelős kutyatartás határa? Korom Gáborral, a Tükör módszer megalkotójával beszélgettek a Reggeliben.

A Tükör módszerrel egyszerűvé és átláthatóvá válik ember és a kutya kapcsolata. A kutya tulajdonképpen tükröt tart elénk, az ő viselkedését a mi viselkedésünk határozza meg, így a mi feladatunk, hogy az ő visszajelzéseiben olvassunk, és változtassunk, ha szükséges.

A koronavírus sok érdekes változást hozott a kutyatartásban is. Akik korábban csak fontolgatták a kutyás létet, azok a bezártságban döntöttek és meglépték. Sajnos, legtöbbször nem meglelő alapossággal. Rossz körülmények, nem megfelelő tartás miatt vagy visszakerültek a tenyésztőhöz, vagy menhelyhez az állatok, de volt, hogy utcára is kerültek.

Gábor szerint nem a szabályozás a megoldása a kutyatartás problémájára, hanem az, ha a kutyatartó-kultúrát emeljük.

Az edukáció sokkal lényegesebb, mint a szankcionálás, de az sem kihagyható.

Szerinte, ha korlátoznánk a kutyatartást, és feltételekhez kötnénk, akkor nem hagynánk, hogy a kutyatartók bejárják a felelős kutyatartás útját, amit meg kell tanulni. Bebe korábbi kijelentésére, miszerint jogosítványhoz kötné a kutyatartást is reagált:

Addig amíg a gyerekneveléshez nem kell jogosítvány, addig nem kell azzal foglalkozni, hogy a kutyaneveléshez kellene.

Egy egészséges kutya-gazda kapcsolatban a gazda tisztában van azzal, hogy felelősséget kell vállalnia érte. Azzal is tisztában van, hogy a kutya, aki mellette él önállóan nem lehetne része a társadalomnak, mondja Korom Gábor. Olyan körülményeket kell biztosít neki, ami a kutya hétköznapijait harmonikussá teszi, ez a gazda felelőssége.

Picit hasonlít a szülő gyerek kapcsolatra, azzal a különbséggel, hogy a kutya soha nem fog felnőni.

Kutya mint gyerekpótlék?

A kutya egy olyan gyerek, aki maximum egy négyéves szintjén megáll, ezért mindig felelősséget kell vállalni érte

– mondja Gábor, aki két helyen látja relevánsnak, ha valaki gyerek helyett inkább kutyát tart, amikor egy fiatal pár a felelősségvállalást tanulja. A másik helyzet, ha magányos, vagy idős emberek tartanak kutyát.

Fontos szerinte észben tartani, hogy a kutya egy ösztönlény, aki a mi képünkre formálódik. De van egy határ, amit nem szabad túllépni, az pedig az, hogy:

A kutya nem tud önálló, felelős döntést hozni.

#Reggeli#Videó#színes#kutyák#állat#korom gábor#kutyasuli#tükör módszer#kutya

Címlapról ajánljuk