Belföld

A véres támadások sem vették el a gazdik kedvét a póráz nélküli kutyasétáltatástól, van, aki szerint ez menő

Kovács IstvánKovács István

2023. július 6. 6:10

Akár 150 ezer forintos büntetést kockáztat az, aki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját, de ez nem igazán riasztja el a gazdikat Budapesten, mivel ritkán büntetnek emiatt. A kutyák száma a pandémia idején megnőtt, most meg kellenének olyan helyek, ahol lemozoghatják az energiájukat szabadon. Ilyenből azonban nem sok van Magyarországon, és nagyon úgy néz ki, egyáltalán nem készültünk fel arra, hogy ilyen sok ember tart kutyát. 

Nyugi, nem bánt, a kutyám beszari – hangzott el már többször is, miközben lerohant egy póráz nélkül sétáltatott jókora fekete eb Óbudán. A gazdája ezután kényelmes tempóban elhívta a kutyát, ami a sokadik hívásra szót is fogadott. Bár ártalmatlannak tűnik a szituáció, sajnos már több baleset is előfordult hasonló esetekben, mivel gyakori, hogy a gazdák nem használnak pórázt.

Maga a kutyaszám is megnőtt, és ugye a nagy számok törvénye alapján a póráz nélkül sétáltatott ebek is többen vannak. Csak Óbudán 30 ezer kutya él, ez azt jelenti durván számolva, hogy már minden második háztartásban (kb. 63 ezer lakás van a kerületben) tartanak, míg az egész fővárosban ennek megfelelően 6-700 ezren lehetnek. Gáspár Zsófi, az Óbudai Kutyás Egyesület elnöke az rtl.hu-nak elmondta, az állatok száma az elmúlt években egyre nő, sőt a covid idején volt egy óriási kiugrás, mert akkor éppen jó ötletnek tűnt a kutyus, hogy ne unatkozzon a bezártságban a család. 

Az a kutya, amelyik eddig otthon volt a családdal, mostanra rendszerint egyedül kuksol a lakásban. Olyan is akad, amelyik sajnos menhelyen kötött ki, de amit megtartottak, rendszerint azt sem viszik el a kutyaiskolába.

A gazdival vannak bajok

A legnagyobb probléma az, hogy az egész ország – Budapestet is beleértve – nem nőtt fel ehhez a hatalmas kutyaszámhoz, és nem biztosít nekik integrált parkokat, ahol biztonságosan lemozoghatják magukat – mondta Gáspár. Ha egy kutya nem tudja kimozogni magát, az baj, aminek legfőképp a lakóközösség issza meg a levét, az ugatás, kaparás stb. ennek egy biztos jele lehet. A gazdik pedig, annak érdekében, hogy a kutyának elegendő mozgást biztosítsanak, elengedik a pórázról, és ekkor jönnek a problémák. A legtöbb gond abból adódik, hogy pórázon sétáltatott kutyára ront rá egy visszahívhatatlan, póráz nélküli kutya. Az egyesület elnöke felidézett egy nemrég történt esetet, amikor egy kölcsön kutya volt valakinél, akit nem tettek pórázra. Ezt a kiskutyát harapdálta össze egy szintén póráz nélkül sétáltatott nagyobb testű kutya.

Akadnak olyan esetek, amikor a kutya gazdáját nem érdekli, hogy más kutyájának vagy akár embernek is nekitámadnak az állatai. Újbudán a kutyás csoportok tele vannak támadásokkal, amik egy férfihoz és három komondorához köthetők, de Óbudán is történt egy ronda eset, amikor a gazdájuk biztatása mellett támadt meg két nagytestű kutya egy sétáltatót.

Gáspár szerint olyan balesetek is vannak, amikor a gazdi pórázzal sétáltat, és rájuk támad egy szabadon engedett kutya. Ha az kistestű, és a gazdi felkapja, akkor akár ő is sérülhet. Felvenni nem szerencsés egy kutyát, de veszélyes lecsatolni a pórázról is, hogy menekülni tudjon, úgyhogy nincs jó megoldás.

Olyan esetről is írt a kutyás szakember, amikor 

gyerekre ugrott rá a kutya, aminek komoly trauma lett a vége, és évekig jártak logopédushoz, mert a gyerek dadogni kezdett.

Az pedig szintén gyakori, hogy a simogatást váró kutyák egyszerűen ráugranak az emberre, akár a ruhájukat is összekoszolva. Az illető lehet, hogy szereti az állatokat, de mondjuk nem kutyatappancsos ruhában szeretne megérkezni a munkahelyére. Gáspár szerint amikor megkérdez egy pórázt nélkülöző kutyasétáltatót, hogy miért van a kutya szabadon, általában az a válasz, hogy 

minek, még semmi baja nem történt eddig.


Menő a póráznélküliség?

Szabó Ágnes, a Nyíregyházi Segítő kutya Alapítvány szakembere arról beszélt egy rádióműsorban, hogy státusszimbólummá is kezd válni a póráz nélküliség. Micsoda? A te a kutyáddal pórázt használsz? Az enyém anélkül jön mellettem – mondta, holott egészen más oka van, egyszerűen a gazdi felelős állattartó.

Maga a város is rengeteg veszélyt tartogat a póráz nélkül sétáltatott kutyák számára, mivel megijedhet egy fajtársától, járműtől, hang-, vagy fényhatástól, bármitől, amiről a gazdájának fogalma sincs, de az is lehet, hogy csak az állat változott meg az évek során, és érzékeny lett egy olyan jelenségre, ami addig nem zavarta. Elég a tűzijáték idejére gondolni, amikor rengeteg kutya fogja menekülőre, és sokan soha nem jutnak haza.

Gáspár Zsófi szerint a pórázhasználat azért is hasznos, mert amellett, hogy megakadályozható egy fal, motor, autó stb. levizelése, az is elkerülhető, hogy az állat valamit felegyen a földről. Gyakran mérget helyeznek ki, például patkányirtás céljából, de rossz szándék is állhat mögötte.

150 ezer forintba is kerülhet egy póráz nélkül sétáltatott eb

Jogszabály szerint nem is lehetne póráz nélkül sétáltatni kutyát. Ezt a helyi közterület-felügyelet ellenőrzi, és helyszíni bírságot szabhat ki a szabadon mászkáló kutya miatt.

A kiszabható bírság mértékét a szabálysértési törvény határozza meg, általában ötezertől 150 ezer forintig terjedhet.  A városrendészeknek azonban mérlegelési joguk van az intézkedés során 

– ezt már a II. kerületi önkormányzat írta az rtl.hu számára. Igaz, azt is hozzátették, hogy az elmúlt években nem kellett bírságolniuk, a városrendészek szóbeli figyelmeztetést alkalmaztak, ami minden esetben hatásos volt. A II. kerületben is volt több póráz nem használatából adódó támadás, de az esetek túlnyomó többségében kutya támadt kutyára. 

Ez persze nincs mindenhol így. Az Óbudai Kutyás Egyesület elnöke szerint a közterület-felügyelet az utcákat járva ellenőriz, és sok esetben büntet is. Ő úgy tapasztalta, ha a kutya 1-2 méterre van a gazditól póráz nélkül, és szemmel láthatóan behívható, akkor Budapesten ritkán büntetnek. De kerülete válogatja.

A fővárosban póráz nélkül a Hajógyári-szigeten lehet sétáltatni kutyát, ott sikerült elérniük, hogy ne büntessenek, és a behívható kutyák szabadon rohangáljanak. Gáspár szerint évente 100 ezer kutya fordul meg a szigeten, de sokkal több olyan helyre lenne szükség, ahol le tudják magukat mozogni. Ami viszont problémát jelent, hogy nagyon sokan a város más részeiből járnak Óbudára kutyát sétáltatni, ami komoly forgalomnövekedéssel és szennyezéssel is jár.

Amit mindenképpen fontosnak tartott elmondani a szakember, hogy kérdezés nélkül soha, senkihez ne engedjük oda a kutyánkat, még pórázon se.

Nyitókép: Kutyák játszanak a hóban Salgótarjánban 2021. január 25-én. Fotó: MTI/Komka Péter.

#Belföld#kutya#póráz#kutyatámadás#budapest#óbuda#hajógyári-sziget#ma

Címlapról ajánljuk