Reggeli

Zacher Gábor: Kisz.runk magunkból három kilót egy jó kis bélmosással, de nincs értelme

rtl.hurtl.hu

2023. június 9. 13:01

„Ha lenne hajam, kihullana, amikor kimondják azt a szót, hogy méregtelenítés” – Zacher Gábor toxikológus szerint a méregtelenítő csodatapaszok és a súlyos tízezrekbe kerülő bélmosás egyaránt átverés, és csak arról szól, hogy minél több pénzt gomboljanak le az emberekről. A léböjtkúrával nincs baj, ha egészséges ember végzi – tette hozzá.

Elkezdődött a nyár, sokan kezdenek bele az utolsó nagy hajrában méregtelenítő kúrákba abban a hitben, hogy ez egészséges. 

Kiszarunk magunkból három kilót egy jó kis purgálással. Ezt sokan szokták csinálni. 50-100 ezer forintért kimossák a beledet, és kijön a tegnap megevett hamburgertől kezdve minden 

– sommázta véleményét Zacher Gábor a Reggeliben.

 A toxikológus szerint azonban a méregtelenítést a köznyelv teljesen tévesen használja.

Ha valaki véletlenül vagy szándékosan fagyállót iszik, és csinálunk neki egy testen kívüli vesepótló kezelést, az valóban méregtelenítés 

– hangsúlyozta a szakember, aki szerint a csodatapaszok és a purgálás – bélkimosás – mind felesleges pénzkidobás. Azt szokta mondani, hogy „ha van közöttük olyan, amely ártani nem használ, azzal nincsen baj”.

Zacher szerint a búzafűlés léböjtkúrákkal semmi baj nincs, de az sem való mindenkinek. Beteg ember például rosszabb egészségi állapotba kerülhet tőle.

Az, hogy valaki 2-3 napig nem eszik, csak folyadékot fogyaszt, azzal semmi baj sincsen. Megpróbálja kicsit kevésbé megterhelni a béltraktusát, de az nem méregtelenítés

– mondta.

Szerinte mindenki, aki méregtelenítő csodaszert árul, hazudik. Amit helyette ajánl: egészséges életmód, sok mozgás, rostdús táplálkozás, kevés alkohol és elegendő alvás.

Véleménye van a témáról? Az rtl.hu Facebook-oldalán hozzászólhat:

#Reggeli#Videó#zacher gábor#méregtelenítés#léböjtkúra#táplálkozás

Címlapról ajánljuk