Reggeli

„Ez lesz a Balaton Schadl-ügye” – hiába semmisítette meg a bíróság az építési engedélyt, a kormányhivatal pillanatok alatt engedélyezte

rtl.hurtl.hu

2023. február 20. 9:32

Elkezdődött a balatonföldvári kikötő építése az egyik városi strand területén annak ellenére, hogy tavaly bíróság helyezte hatályon kívül az építési engedélyt. Erről Herényi Károly volt MDF-es politikus, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke beszélt a Reggeliben. Novemberben az illetékes kormányhivatal újra engedélyt adott az építkezésre, és mindössze másfél nap alatt lezárta az eljárást. A civilek itt is bírósághoz fordultak.

Ilyen a világon még nem volt, hogy valakinek ilyen otromba ötlete támadjon

– mondta Herényi Károly volt MDF-es képviselő, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke. Évente 40 ezer ember jár nyáron a balatonföldvári strandra, a turisták körében is népszerű, hiszen közel van a vasútállomáshoz.

Ide terveznek elvileg elektromoshajó-kikötőt építeni, de Herényi Károly szerint valójában a 175 hajóból csak 15 lesz elektromos, a többi nagyméretű luxus vitorláshajó lesz.

A strandolók ráadásul nem is mehetnek be a vízbe, hiszen BM-rendelet is tiltja, hogy kikötő 100 méteres körzetében fürödni lehessen.

Tavaly szeptemberben a bíróság már hatályon kívül helyezte az építési engedélyt, de pár hónappal később a kormányhivatal új eljárást írt ki, és szinte változtatás nélkül engedélyezte a kikötő megépítését. Mindezt másfél nap alatt.

Az egész strandon megszűnik a fürdőzési lehetőség, erre az önkormányzat azt mondja, hogy hát ez máshol is így van, és ott lehet fürdeni. Rá akarják kényszeríteni a törvény megszegésére a strandolókat

– mondta Herényi Károly, aki szerint ez lesz a Balaton Schadl-ügye. A Somogy megyei kormányhivatal is érintett az ügyben, az már kiderült, hogy az egyik ügyintéző 500 ezer forintért kiadott egy építési engedélyt.

Az ügy most került végre az illetékes pécsi bírósághoz. A civilek abban bíznak, hogy Pécsen sem változtatják meg a korábbi ítéletet.

Hallottak már olyat, hogy valakinek másfél nap alatt elintézték az ügyét? A hivatalok tele vannak korrupcióval, baráti kézfogásokkal és a kéz igen ritkán üres 

– véli a volt képviselő, aki szerint 40 ezer strandlátogató érdeke áll szemben egy vagy két tulajdonos érdekével, akik egyébként szerinte nagyon jómódú emberek.

 

#Reggeli#Videó#balaton#balatonföldvár#Herényi Károly#építkezés#kikötő#rtl

Címlapról ajánljuk