Reggeli

Rácz András: Nyár végére csökkenhet a harcok intenzitása Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2023. január 23. 7:03

Lassan egy éve tart az orosz-ukrán háború, és a tragédiáknak még közel sincs vége. Nyár végére azonban Oroszország kifogyhat a nehézfegyverekből a szakértő szerint. Rácz András az ukrán belügyi vezetés helikopterbalesetéről is beszélt.

Rácz András Oroszország-szakértő hétfőn a Reggeliben arról beszélt, hogy az ukránok szerint nem lőtték le azt a helikoptert, amelyben a belügyminisztérium vezetése utazott. A helikopterszerencsétlenségben az ukrán belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár is életét vesztette. Jelenleg három lehetséges okot vizsgálnak: baleset, emberi hiba vagy szabotázs történhetett. 

A protokoll szerint nem lett volna szabad a belügyminiszternek és helyettesének egy gépen utaznia, szerinte a háború miatt térhettek el az előírásoktól. Rácz szerint a baleset a legvalószínűbb, amit a háborús körülmények is okozhattak: rossz látási viszonyok, kivilágítatlan épületek, elektromos vezetékek.

Szerencsétlen véletlen, hogy a gép éppen egy óvodára zuhant. Amikor a meghibásodást észlelhették, valószínűleg választaniuk kellett, hogy egy kisebb épületre zuhannak, vagy egy nagy toronyházra. A kisebb épületet választották, nem tudva, hogy az egy óvoda lehet.

A háború miatt már meg is van az új belügyminiszter. Egy minisztérium nem egy „one man show”. Ukrajna ilyen szempontból egy normális ország – fogalmazott a szakértő.

Az Ukrajnát támogató országok két napja a németországi Rammstein amerikai légibázison találkoztak, ahol eldöntötték, hogy a britek saját gyártású harckocsikat küldenek a megtámadott országnak. Német gyártmányú Leopard tankok is érkezhetnek majd az országba. Ezzel a harckocsival már jelentős támadásokat indíthatnának – arról, hogy a nyugati hatalmak hatalmas orosz támadásra készülve ajánlanak fel modern fegyvereket, korábban részletesen írt az rtl.hu.

Rácz András szerint tavasszal, de még nyáron is folytatódnak a harcok, de nyár végére csökkenhet a harcok intenzitása. Több okból is: mindkét félnek nagy veszteségei lesznek, az oroszok kifogyhatnak a nehézfegyverzetből, az ukránok jelentős területet szerezhetnek vissza. És 2024-ben Oroszországban elnökválasztás lesz, amibe nem akarnak majd egy nagy intenzitású háborúval belemenni.

#Reggeli#Videó#orosz-ukrán háború#rácz andrás#háború#civilek#áldozatok

Címlapról ajánljuk