Reggeli

„2023 sokkal rosszabb lesz, mint 2022 volt”

rtl.hurtl.hu

2023. január 4. 8:29

Az átlag magyar ember nem volt túl tudatos a pénzügyeit illetően, amíg alacsony volt az infláció. A gazdasági elemző szerint minimális odafigyeléssel jól lehetett menedzselni a pénzügyeket, ez azonban mára megváltozott. 2022-ben évtizedek óta nem látott pénzromlás következett be, ezért most már mindenkinek, egyre jobban érdemes odafigyelni.

Hornyák József gazdasági elemző a Reggeliben arról beszélt, hogy a mérsékelt mértékű, 2-3 százalékos infláció a „gazdaság kenőolajának” tekinthető, hiszen ha

folyamatosan csökkennének az árak, az emberek elhalasztanák a vásárlásaikat. Mindig arra számítanának, hogy később minden olcsóbb lesz és nem igazán lenne fogyasztás, nem alakulnának jól a gazdasági folyamatok.

Azonban ha az infláció mérték túlságos megnő – mint ahogy az az elmúlt egy évben történt –, akkor a gazdasági folyamatok tervezhetetlenné válnak. A cégek nem tudják eldönteni, hogy mekkora béremelést kell és lehet adni, és mi az, amivel a munkavállalók jól járnak, de nem megy a vállalat működésének rovására.

A szakértő szerint bár nehéz éven vagyunk túl, még mindig nem lélegezhetünk fel.

2023 sokkal rosszabb lesz, mint 2022 volt

– mondta.

Idén szerinte még nagyobb átlagos áremelkedésre lehet számítani, ebből pedig az következik, hogy a dolgozók bérének vásárlóereje csökkenni fog. Ilyen jelentős inflációs környezetben Hornyák szerint érdemes befektetni a megtakarításainkat: az inflációkövető magyar államkötvények jelen körülmények között jó hozamot biztosítanak.

Ha a megtakarításunkat otthon tarjuk, vagy a bankban, azzal minden egyes nap veszítünk

– hiszen ugyanaz az összeg az infláció miatt minden nappal kevesebbet ér. Ezért is érdemes elgondolkodni a befektetésen annak is, aki eddig még nem tette. 

#Reggeli#rtl#video#Gazdaság#pénzügyek#infláció#befektetés#szakértő#ma

Címlapról ajánljuk