Reggeli

Nem látjuk az egésznek a stratégiáját – Rékassy Balázs hiányolja a szakmai egyeztetést az egészségügyi törvényről

rtl.hurtl.hu

2022. november 22. 8:47

Radikális átalakítások jöhetnek az egészségügyben. A javaslatok, amiket benyújtott a kormány, érintik az egészségügyi ellátórendszer szinte valamennyi szegmensét. Hogy mi valósulhat meg és milyen változásokat jelenthet, arról dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi közgazdász beszélt a Reggeliben.

Rékassy Balázs elmondta, a javaslat szerint szétválasztanák a szociális és egészségügyi ellátórendszert, amit ő egyfajta felelősségeltolásnak tart, nem beszélve arról, hogy Nyugat-Európában épp ellentétes a modell, ott azon dolgoznak, hogy minél szorosabb kapcsolatot létesítsenek ezek között.

„Teszem azt, nagymama csípőtörést szenved, megműtik, utána átkerül egy rehabilitációra. Idáig voltak krónikus belosztályok, ahol bennfektetik még a nagymamát annak érdekében, hogy jobban legyen. Most az az elképzelés, hogy ezt válasszuk szét, és ez kerüljön át a szociális ellátórendszerhez” – magyarázta az egészségügyi közgazdász. 

„Ez egyrészről logikus, mert nem orvosi, hanem ápolói feladat, másrészről a szociális ellátórendszer nem arról híres ma Magyarországon, hogy annyira szuperül és jól működik” – folytatta.  

Ráadásul az állam bejelentette, hogy a szociális ellátás elsősorban az egyén feladata, az állam csak akkor lép közbe, ha sem a család, hozzátartozók, önkormányzatok, karitatív szervezetek nem tudnak segíteni, tette hozzá.

Emellett megnövelnék a háziorvosi praxis méretét, és megváltoztatnák az ügyeleti rendszert. Utóbbit az OMSZ venné át, de kérdés, hogy lesz-e erre a mentőszolgálatnak kapacitása, részletezte a szakértő.

Egy olyan javaslat is létezik, amely szerint 20 százalékkal csökkenthetik annak fizetését, aki nem dolgozik kellőképpen, de az orvosi kamara szerint nyilvános indikátorokat kellene ismertetni arról, hogy ez mit jelent.

Rékassy Balázs szerint nagyon jó, hogy a minisztérium változtatni akar, de hiányolja a szakmai egyeztetést, mert jelenleg nem látják ennek az egésznek a stratégiáját, hogy hová akarnak eljutni.

#Reggeli#Videó#Belföld#egészségügy#törvény#Rékassy Balázs#magyar orvosi kamara

Címlapról ajánljuk