Reggeli

Szakértők segélykiáltása: a covid óta látványosan romlott a gyerekek mentális egészségi állapota

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 7:20

A gyermekpszichiátriai kórházban megnőtt a forgalom szorongással, önsértéssel kapcsolatos esetek miatt.

Közel 300 iskola- és óvodapszichológus írt alá azért, hogy a közoktatásban lévő problémákra felhívják a figyelmet a gyermekek romló mentális egészségi állapotára. Hogy mi is lehet a probléma, arról dr. Tárnok Zsanett, a Vadaskert alapítvány klinikai szakpszichológus vezetője beszélt a Reggeliben.

A szakértő elmondta: a szakmai állásfoglalás voltaképp egy segélykiáltása. Úgy látják, a covid óta látványos a romlás a gyerekek mentális egészségi állapotában. Megnőtt a sürgősségi esetek száma, csak náluk a kórháznál naponta többször áll meg a mentő szorongással, önsértéssel kapcsolatos esetek miatt.

A klinikai szakpszichológus szerint a szülők onnan vehetik észre, hogy gyermekük szenved, ha tartós változás áll be az életében. 

Például beszűkül az érdeklődési köre, nem mozdul ki a házból, a szociális kapcsolatai leépülnek, alvás- vagy evészavarokkal küzd. 

A helyzet megoldására az egészségügy és az oktatás területén kellenének beavatkozások. Például látni lehet, hogy az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, cselekvések mögött valamilyen gyermekpszichiátriai zavar, amit az esetek nagy részében nem biztos, hogy diagnosztizálnak. Fontos lenne, hogy ezeket a problémákat felismerjük, mondta a szakértő a Reggeliben.

#Reggeli#Videó#Életmód#gyermekek#pszichiátria#mentális egészség#covid

Címlapról ajánljuk