Reggeli

Máté Gábor: Egyre betegebbek vagyunk, amiről a saját, feldolgozatlan traumáink tehetnek

rtl.hurtl.hu

2022. október 19. 12:33

Dr. Máté Gábor, magyar származású kanadai orvos két hete érkezett Magyarországra, hogy bemutassa új könyvét. Ebben arról ír, hogy a test és a lélek elválaszthatatlan egymástól, és amit normálisnak veszünk az nem normális az egészségünkre nézve. A betegségeknek szerinte jóval nagyobb köze van egy feldolgozhatatlan traumához, mint a rossz génekhez. Neki is sokáig tartott beismerni, hogy rengeteg fájdalmat okozott, mert a traumái elevenen éltek benne. 

Máté Gábornak A Normális vagy – Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban című könyve az eddigi legátfogóbb kötete, amit fiával közösen írtak a traumák feldolgozásáról. A világhírű orvos most könyvének bemutatója alkalmából ismét Magyarországra látogatott és a Reggeli nézőivel is megosztotta tapasztalatait: 

Nagyon sok fájdalmat okoztam a gyerekeimnek, éppen azért, mert a traumáim nagyon elevenek voltak bennem 

– vallotta be Máté Gábor, aki egy magyar zsidó családból származik, így gyerekkorában édesanyja kénytelen volt magára hagyni néhány hónapig, miközben menekült üldözői elől. Annak ellenére, hogy az orvos élete később rendeződött az Egyesült Államokban, traumáját nem sikerült feldolgoznia, amit saját bevallása szerint fiainak is átadott méghozzá úgy, hogy egyszerűen nem foglalkozott velük.

Ő maga is függő volt

Máté Gábor szerint egy trauma feldolgozásának a hiánya valamilyen pótcselekvésben teljesedik ki, ez lehet például vásárlás, túlevés vagy munkamánia, ami a test és a lélek egészsége szempontjából hosszú távon legalább annyira veszélyes lehet, mint a drog- vagy az alkoholfüggőség.

Ha a gyerek nem tudja megosztani a traumáját, akkor elfelejti, de az nem múlik el nyomtalanul és hatással van egész életünkre. Ezért újra fel kell fedezni és megoldani azt 

– vallja az orvos, aki mindaddig munkamániás volt, ameddig nem sikerült leküzdenie saját traumáját. Ebben sokat segített, hogy miután megírta A test lázadása című könyvét felesége azzal fenyítette, hogy most már írhatna egy könyvet a feleség lázadásáról is, annyira elhanyagolja a családját.

Egyre inkább betegek vagyunk egyéni és társadalmi szinten is

A fogyasztói társadalom stresszt okoz a családoknak, szétszakítja a közösségeket, és elszigeteli az embereket. Ez pedig olyan helyzeteket teremt, ahol a gyermekek kötődési szükségletei nem teljesülnek. Üresek és éhesek maradnak, és a családon kívülről keresnek „táplálékot”, amihez a fogyasztói társadalom kiváló segítséget nyújt.

Szókratész már kétezer évvel ezelőtt azt mondta, hogy az a baj, hogy a testet elválasztják a lélektől, most is az a baj 

– mondta Máté, aki szerint semmi újdonság nincs a test és a lélek kapcsolatában, csak gazdasági okokból a mai orvoslás intézménye nem ismeri el azt.

Fizikai és mentális betegségek oka a fogyasztói társadalom, nem lehet betölteni a belső űrt

 – mondta Máté Gábor, aki szerint a gazdaságunk a hamis szükségleteink kielégítésén alapul, mivel a valódiakkal nem történt meg ugyanez a gyermekkorban. Egész iparágak épülnek arra, hogy olyan termékeket és tevékenységeket adjanak el, amelyeknek nincs más céljuk, mint hogy ideiglenesen kielégítsék a kiteljesedési szükségletet. Az egész rendszer azon az elképzelésen alapul, hogy minél többet kapsz, annál boldogabb leszel. A rendszer az ember izgalomban tartásából, stimulálásából indul ki, amely nem egy valós sóvárgás kielégítését szolgálja, épp ezáltal képes függősséggé válni. Ezért, amikor a betegséget vagy a traumát egyéni eseményként próbáljuk megérteni, elszalasztjuk a gyógyulás lehetőségét.

A modern szülő sok stressz alatt áll

A világhírű orvos szerint az az egyik legfontosabb, hogy a szülők időben feldolgozzák a traumáikat és ne adják azt tovább gyermekeiknek. Mindenki hordoz magában valamilyen traumát, kivétel ez alól nincs.

Betegebbek vagyunk, mint annak idején 

– figyelmeztetett Máté Gábor a Reggeliben, aki a gyógyulás lehetőségét a megfelelő edukációban látja. Szerinte a trauma feldolgozás módszerével először meg kell ismerkednie az orvosoknak, a tanároknak, a pszichológusoknak és a politikusoknak is, hiszen a legtöbb ember – és nem csak az orvosok– nehezen fogadják el, hogy a feldolgozatlan traumák, a túlzott stressz, hozzájárulnak a fizikai betegségek kialakulásához. A megoldás ott kezdődne szerinte, ha az orvostársadalom végre belátná, hogy a test és a lélek egyetlen szétszakíthatatlan egység.

Nyitókép: Steve Russell / Toronto Star via Getty Images

#Reggeli#Videó#Máté Gábor#orvos#trauma#máté dániel#egészségügy#Életmód#test#lélek#ma

Címlapról ajánljuk