Reggeli

„Nem sok jóra lehet számítani” – tovább drágulhatnak az élelmiszerek a szakértő szerint

rtl.hurtl.hu

2022. október 18. 9:22

Raskó György agrárközgazdász szerint jövő év februárjáig is kitarthat a drágulás. Bár az élelmiszerárak emelkedésével egyre csökken a fizetőképes kereslet, a szakember szerint elképzelhető, hogy ennek következtében sem fog lejjebb menni az élelmiszerek ára.

Ráskó György szerint az élelmiszerek folyamatos drágulásának számos oka van. Ezek egyike a nyári aszály, ami miatt 1000 milliárd forint körüli veszteséggel kell megküzdeniük a magyar gazdáknak. Egy másik fontos tényező, hogy a mezőgazdaság nagyon energiaigényes ágazat. A vetést most kell elvégezni, az ehhez szükséges gázt és elektromos áramot pedig csak elképesztően magas áron tudják megvásárolni a gazdák.

A termelők nagy része ezzel nem tud mit kezdeni, egyszerűen felteszi a kezét

– mondta Raskó.

A bajt csak még jobban tetézi, hogy a műtrágya több mint négyszeresére drágult az elmúlt évhez képest. Összességében tehát elképesztő mértékű költségemelkedéssel tudják csak elvégezni a szükséges munkálatokat a gazdák a mezőgazdasági alapanyagok termelése során.

Ez pedig a szakértő szerint tovább gyűrűzik az állattartókhoz is, hiszen a megtermelt búza, kukorica árának növekedése nagyon komoly hatással van erre az ágazatra is, nem beszélve arról, hogy

fűteni kell a kiscsibének, a malacnak, ez is egy olyan pluszköltség, ami elkerülhetetlen.

Az agrárközgazdász szerint volt egy rövid, féléves visszaesés a világpiacon, de a kukorica, a búza és az árpa ismét drágul, ezért elmondása szerint nem sok jóra lehet számítani a következő időszakban.

Magyarországon 35 százalékkal nőttek egy év alatt az élelmiszerárak, míg az Európai Unióban átlagban 18 százalékos volt az élelmiszerár-növekedés. 

Mindehhez érdemes hozzátenni még azt is, hogy Magyarországon egyelőre ársapka van érvényben bizonyos élelmiszerekre. A szakértő szerint ha ezeket megszüntetik január elsejével, akkor

néhány alapvető élelmiszer, elsősorban a növényi olaj, a napraforgóolaj jelentősen drágulni fog.

A végtelenségig növekvő árakat a szakember szerint a kereslet csökkenése állíthatja meg, hiszen a fizetőképes vásárlók száma egyre zsugorodik Magyarországon. A statisztikák szerint a magyarok a drágulás miatt kevesebb élelmiszert tudnak majd vásárolni, hiszen a rezsiköltségeket is fizetniük kell. Raskó szerint már múlt év októberéhez viszonyítva látható a kereslet visszaesése, mert fizetőképességi gondok vannak.

Mindemellett azonban az is előfordulhat, hogy a szabad piaci mozgás eredményeként – vagyis hogy a gazdák, ha itthon nem tudják számukra megfelelő áron eladni a terméküket, külföldre vihetik azokat értékesíteni – lehet, hogy mégsem fognak jelentősen csökkenni az élelmiszerárak.

#Reggeli#Videó#Gazdaság#infláció#aszály#élelmiszerek#drágulás#energia#közgazdász

Címlapról ajánljuk