Reggeli

Gyógyszer, mosókapszula, ecetsav, gombelem – ezek a legveszélyesebbek a kicsikre

rtl.hurtl.hu

2022. október 14. 9:08

Egy levél epilepszia elleni gyógyszert evett meg egy 5 éves kisfiú, akit az anyukája egyedül hagyott otthon. Életveszélyes állapotban mentőhelikopterrel vitték kórházba. Sajnos ilyen balesetek előfordulnak, ezért Dr. Novák Hunor gyermekorvossal arról beszélgettünk, hogyan lehet elkerülni a bajt.

Ne kezdjünk el otthon válogatni, hogy melyik gyógyszer vagy vegyszer veszélyes – mondta Dr. Novák Hunor gyermekorvos. Fontos az is, hogy ne bízzunk meg a gyerekzárakban és olyan helyre tegyük a gyógyszereket, ahol a picik nem érhetik el, így biztosan elkerülhetjük a gyógyszerek okozta baleseteket.

A gyermekorvos arról is beszélt a Reggeliben, hogy legtöbbször olyan gyerekek kerülnek intenzív osztályra, akik látszólag csavarásbiztos üveget nyitottak ki, vagy egyszerűen csak kijátszották a gyerekzárat. Mivel a gyerekek szeretnek felfedezni és saját korlátaikat feszegetni, sokszor kitartóan próbálkoznak a gyerekzárak kinyitásával is és sikerrel is járnak.

A gyógyszereken kívül másik három dolgot említett a gyermekorvos, amik nagyon veszélyesek a gyerekekre nézve:

Mosókapszula – mivel pici és színes könnyen felkelti a gyerekek érdeklődését. Ezért 5 éves kor alatt jobb, ha maradunk a hagyományos mosószereknél, mert ez a kis kapszula olyan mennyiségben tartalmaz maró vegyszereket, hogy a nyelőcsövet is szétmarhatja.

20 százalékos ecetsav – Hunornak volt olyan páciense, aki beleivott és szétmarta a nyelőcsövét, ezek után pedig szondatáplálásra szorult.

Gombelem – sok távirányítóhoz használunk ilyet, mivel pici, nem biztos, hogy elsőre veszélyesnek találnánk. Hunor csinált egy kísérletet, két párizsi közé tett gombelemet, ami egy nap elteltével kimarta a felvágottat.

De oda kell arra is figyelnünk, hogy ha vízkőoldót, ecetet üdítős flakonokba töltünk át azt hogyan tároljuk. Címkézzük fel, és tegyük szintén gyerekeknek elérhetetlen helyre.

#Reggeli#Videó#Belföld#gyógyszerek#gyerekek#veszélyek#dr. novák hunor#gyermekorvos

Címlapról ajánljuk