Reggeli

Molnár Áron: Ennek a rendszernek egyetlen nyelve van, a fenyegetés

rtl.hurtl.hu

2022. október 10. 11:55

Múlt héten, a pedagógusok világnapján élőlánccal, hídfoglalással és koncertekkel egybekötött tüntetéssel több tízezren hívták fel a figyelmet az oktatás jelenlegi helyzetére. Felszólalt Nagy Ervin színész is, akinek a demonstráción viselt pólójára árverést szerveztünk a Reggelinél. A műsor vendége Molnár Áron, a megmozdulás egyik szervezője volt.

Molnár Áron szerint több tízezer ember vett részt a múlt szerdai élőláncban, ami a Széll Kálmán tértől egészen a Keleti pályaudvarig elért, a hídfoglaláson pedig végeláthatatlan embertömeggel találkozott. A Kossuth térre szervezett szolidaritási koncerten pedig a színész szerint több mint negyvenezer ember fejezte ki szolidaritását a tanárokkal.

De ez csak a kezdet

– mondta a Reggeliben.

A tüntetés legfontosabb célja az volt, hogy adományt gyűjtsenek a sztrájkalapba, ezzel támogatva a sztrájkoló és polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokat. Eddig csak az internetes adományokból 20 millió forint gyűlt össze, a helyben összegyűjtött összegről még nincs pontos információjuk.

Az nem megoldás, hogy egyetlen nyelve van ennek a rendszernek: a fenyegetés. A pedagógusok több ezren kaptak már fenyegető leveleket, hogy aki beleáll a polgári engedetlenségbe, azt ki fogják rúgni

– mondta a színész, aki szerint ez nagyon nincs így rendben, hiszen az oktatásnak pátpolitikától függetlennek kell lennie.

Elmondása szerint a gyújtózsinórt begyújtották, és nem állnak meg addig, amíg nem lesz értelmes párbeszéd a pedagógusok helyzetéről. A Tanár című sorozat színésze, Nagy Ervin is felszólalt a pedagógusnapi tüntetésen, ahol fehér pólójára piros festékszóróval felfújta a kiállás közös szimbólumát.

Ez nem csak a pedagógusok szimbóluma, hanem minden egyes olyan társadalmi csoport szimbólumává kell, hogy váljon ma Magyarországon, akik bajban vannak

– legyen az diák, pedagógus, roma, az LMBTQ közösség tagja, szociális munkás, egészségügyi szakdolgozó.

A felkiáltójel a noÁr mozgalom alapítója szerint azt szimbolizálja, hogy nem maradnak csendben. A Reggelibe elhozta magával Nagy Ervin pólóját, amire mostantól licitálni lehet. Az árverésen befolyt összeget az ADOM Diákmozgalomnak ajánlják fel, akik az október 23-ai pedagógusok melletti tüntetés szervezői.

#Reggeli#Videó#molnár áron#noár#pedagógusok#demonstráció#tüntetés

Címlapról ajánljuk