Reggeli

Hogyan veheti észre a szülő és mit tehet, ha a gyerek nem érzi jól magát az iskolában?

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 27. 8:34

Az első jeleknél még nem érdemes azonnal intézkedni.

Lassan egy hónapja járnak iskolába a gyerekek, ez talán elegendő idő arra, hogy kiderüljön, jó helyen van-e a gyerek. De mi van, ha nem? Hogyan vegye észre a szülő és mit tegyen? Erről beszélt Szőnyi Ildikó gyerekpszichológus a Reggeliben.

Úgy gondolja, szerinte a szülők érzékelik, ha baj van. Sok minden függ a gyerek személyiségétől is, de például ha egy kisikolás sokat sír, nyafog iskola előtt, vagy egy középiskolással még kevesebb lesz a szülő kapcsolata, még többet nyomkodja a telefonját, meg többet számítógépezik, és kortársaival sem barátkozik, akkor jó eséllyel valami nincs rendben.

Ebben az esetben is érdemes megfigyelni, hogy a gyerek mennyire ragad bele ebbe az állapotba, de egy új iskola, közösség esetén normális, hogy az elején kicsit nehezebb. Egyből nem érdemes elvinni az iskolából, kell egy kis időt adni, ott lenni, támogatni, beszélgetni, megtudni, mi zajlik benne. 

Egyébként ez sem egyszerű feladat, mert sokszor a gyerekek szégyellik, ha kiközösítik, bántják, így nem merik otthon elmondani, a kamaszok pedig akkor nyílnak meg, amikor ők akarnak, így a szülőnek ilyenkor érdemes mindentől eltekinteni és csak rá figyelni rá, tanácsolta a szakember. 

#Reggeli#Videó#Életmód#iskola#gyerekek#család#közösség

Címlapról ajánljuk