Reggeli

Jóból is megárt a sok: ezekkel a vitaminokkal túl is adagolhatjuk magunkat

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 15. 8:28

Igaz, óriási mennyiséget kell szedni ahhoz, hogy baj legyen.

Sokat lehetett arról olvasni, hogy a D-vitamin-bevitel segíthet a koronavírus-fertőzés legyőzésében, a készítmény igen népszerűvé vált. Vannak, akik azonban túlzásokba estek, így az orvosok már a D-vitamin túladagolásra figyelmeztetnek.

Majorosi Emese háziorvos ennek kapcsán hétfőn a Reggeliben arról beszélt: egy Angliában élő páciensnek sikerült magát nemrég túladagolnia. Igaz, kiderült, hogy brutális mennyiséget kell szedni ahhoz, hogy baj legyen.

A napi szükséges mennyiség egy-két ezer nemzetközi egység, túladagolást pedig 40 ezer nemzetközi egység okoz. 

Az említett páciens napi 150 ezer egységet szedett, ezt több mint húszféle készítményből vitte be a szervezetébe, jegyezte meg a háziorvos.

Majorosi Emese szerint egy egészséges, helyesen táplálkozó, a szabad levegőn eleget tartózkodó ember a meleg hónapokban megtermeli a szervezetének szükséges D-vitamin-mennyiséget, az őszi és téli hónapokban azonban mindenkinek javasolt pótolni, hogy megelőzzük a vitaminhiány tüneteit. 

Emellett az A és E-vitamin bevitelre is oda kell figyelni, hogy ne szedjünk többet az orvos által meghatározott mennyiségnél. 

#Reggeli#Videó#Életmód#háziorvos#d-vitamin#túladagolás#multivitamin

Címlapról ajánljuk