Reggeli

Kell-e félnünk attól Magyarországon, hogy felrobban a tűz alá vett zaporizzsjai atomerőmű?

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 11. 9:28

Nagyon súlyos a helyzet és rengeteg a bizonytalanság. A oroszok a hírek szerint nagy mennyiségű lőszert halmoztak fel és tüzérségi egységeket telepítettek be az atomerőműbe, az óriási stressz alatt lévő ukrán üzemeltetők pedig nem biztos, hogy jól tudnak kezelni egy üzemzavart. Csernobili típusú baleset azonban nem tud történni az ukrán atomerőműben, nyugtatott meg a szakértő.

Vasárnap tüzérségi támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség lehetséges „nukleáris katasztrófára” figyelmeztetett. A részletekről Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű korábbi kormánybiztosa, a BME Nukleáris Technikai Intézetének tanára beszélt a Reggeliben.

Az egyetemi tanár hangsúlyozta: nagyon súlyos a helyzet, rengeteg a bizonytalanság. Nem tudni, hogy pontosan ki lőtt a létesítményre, mindkét fél érdeke lehet, hogy további feszültség keletkezzen, mondta. 

Az, hogy egy atomerőművet lőnek, nagyon súlyosan megsérti a nukleáris biztonsági alapelveket

– fogalmazott. 

Aszódi Attila felidézte, az oroszok még márciusban foglalták el a létesítményt, nagyjából 500 orosz katona lehet a telephelyen. A hírek szerint nagy mennyiségű lőszert halmoztak fel, és tüzérségi egységeket telepítettek be az oroszok. Hiteles információk nincsenek a történésekről, de az egyetemi tanár szerint az oroszok arra használják a létesítményt, hogy onnan lőjék az ukránokat, mert azt gondolják, hogy az ukránok nem fognak egy atomerőműre visszalőni.

„Rendkívüli módon kifogásolható”, hogy meg van osztva az erőmű vezetése, és a oroszok és ukránok is vannak létesítményben, de „csernobili típusú baleset” ebben az erőműben nem tud történni, mert a ezek vízhűtésű, vízmoderálású reaktorok, nincsen bennük grafit.

A szakértő szerint az erőmű nem fog felrobbanni, „a kockázat inkább abban van, hogy a katonai események hatására kialakulhat egy olyan műszaki üzemzavar, amit az egyébként stressz alatt dolgozó, hónapok óta nagyon rossz körülmények között tevékenykedő ukrán üzemeltetők nem tudnak kezelni.”

Aszódi Attila szerint sajnos a jelenlegi helyzetben előfordulhat olyan eseménysor, aminek radioaktív kibocsátás lehet az eredménye, ez pedig elérhet Magyarországig is, de nem olyan mértékben, hogy az veszélyt jelentene az egészségünkre, vagy lakosságvédelmi intézkedéseket kellene bevezetni miatta. Az erőmű közelében, 30 kilométeres körzetben azonban nagyon komoly problémákat okozna. 

Aszódi leszögezte azt is: egyik félnek sem érdeke, hogy az atomerőműben baleset történjen. Ugyanakkor Európa legnagyobb atomerőmű-telephelyéről van szó, az oroszoknak pedig az lehet a stratégiai célja, hogy a Krímtől északra fekvő Zaporizzsja megyét és az erőművet az oroszok által elcsatolt területekhez csatolják, és onnan lássák el a régiót villamosenergiával. 

#Reggeli#RTL Klub#rtl#Külföld#orosz-ukrán háború#zaporizzsjai atomerőmű

Címlapról ajánljuk