Reggeli

Rácz András: A gazdasági szankciók igenis hatnak, már fogtömő anyagból is hiány van Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2022. július 27. 10:15

Hatodik hónapja tart az orosz-ukrán háború. Ukrajna 60 millió tonna gabonát is tudna exportálni, ha nem lennének az orosz kikötőblokádok, pedig az ukrán gabona globális szinten is létfontosságú. Az aktuális helyzetről Rácz András Oroszország-szakértővel beszélgettünk a Reggeliben.

Oroszország a gabonaexporttal továbbra is azt szeretné megmutatni, hogy ő az erősebb kutya – mondta Rácz András Oroszország-szakértő szerdán a Reggeliben.

Ukrajna Odessza szombati bombázása után arra figyelmeztetett, hogy a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexportról szóló megállapodás megreked, ha további orosz légicsapások érik a kulcsfontosságú kikötőket. A támadást az oroszok először cinikusan letagadták, majd beismerték, hogy valóban, ők lőtték az odesszai kikötőt.

Ukrajnának muszáj megpróbálnia exportálni a gabonát 

A szakértő szerint Ukrajnának nincs választása, hiszen világszintű érdek, hogy gabonájuk, amely számos afrikai ország élelmezésében játszik kulcsszerepet, eljusson a világba.

Rácz András szerint az oroszok stratégiája, hogy a gázellátás korlátozásával próbálják megtörni az európai szankciókat, amelyeknek még nincs látható jele. A szakértő szerint a gazdasági és katonai szankciókat szépen lassan már az oroszok is érezni fogják.

A gazdasági szankciók hatnak, a technológiai szektor teljes egészében kijött Oroszországból

 – mondja Rácz, aki szerint az országban már fogtömő anyagból is hiány van. Azok az oroszok, akik nyugati technológiát használnak – például autót vagy telefont –, hamarosan csak a feketepiacról fogják tudni beszerezni az alkatrészeket. A szakértő szerint az oroszok gazdasága már most visszaesett 10 százalékkal, ezért is nehéz lenne rá azt mondani, hogy nem hat.

Az orosz haderő már kezd kifogyni a modern repülőgépekből és rakétákból, ami a katonai szankciók miatt van. A szakértő szerint jelenleg 650 felett van azon orosz katonai fegyverek száma, amelyekhez nyugati alkatrész kell, és nem tudják legyártani.

Rácz András szerint bár az oroszok jelenlegi készletüket fel tudják használni, újat gyártani nem tudnak, ezért is hatnak a szankciók – csak ki kell várnunk a végeredményt.

#Reggeli#RTL Klub#rtl#orosz-ukrán háború#rácz andrás#gabona#export#odessza

Címlapról ajánljuk