Reggeli

Szakértő: Aki mindenképp repülni akar a nyáron, kora reggeli járatot válasszon

rtl.hurtl.hu

2022. július 7. 11:30

Több órás, akár napos késések, elveszett csomagok, törölt járatok. Orosz rulett lett a repülésből az idei nyáron. Pető György légiközlekedési szakértővel beszélgettünk az okokról, és arról, hogy mikor állhat helyre a rend.

Szinte minden napra jut egy repülőtéri horrorsztori. Egy biztos, nincs könnyű dolga annak, aki idén nyáron akar repülővel utazni. Pető György légiközlekedési szakértő szerint a most kialakult helyzetért több szereplőt is terhel a felelősség:

A covid időszakában elbocsátottak egy csomó embert, most viszont, erre a felívelő időszakra, amikor mindenki újra utazni akar, láthatólag sem a légitársaságok, sem a repterek nem készültek fel.

Szerinte szakmai hibák sorozata történt, a világ gyorsan és furcsa módon változik, amit ezek a cégnek nem tudtak időben lekövetni.

Pető úgy véli, a cégek kapzsisága is az okok között szerepel, hiszen a légitársaságok rögtön elbocsátották a dolgozóik nagy részét, voltak ugyan kivételek, de általában nem az volt fő céljuk, hogy megtartsák a munkatársaikat.

Másrészt szerinte nagyon sokat nyom a latban, hogy a fogyasztóvédelem is elég furcsán működik.

Ha veszek egy LCD TV-t egy szupermarketben és az nem működik, akkor visszaviszem és kicserélik, ez a minimum. Ehhez képest, ha a légitársaság nem viszi el az utast A-ból B-be, akkor csak annyit mond, hogy bocs.

Pető György szerint a káosz nem csak a munkaerőhiány miatt alakult ki:

Hosszú éveken át nézték a hatóságok, ahogy ezek a cégek kedvükre alakították a piaci szabályokat. Ma már simán előfordulhat, hogy egy 0690-es számot kell hívnunk, hogy kikönyörögjük, hogy átfoglaljanak minket egy másik járatra.

 

Orosz rulett a repülés

Aki 3-4 napos utazást tervez, abba nyilván nem fér bele, hogy egy nappal később induljon el, de ez sajnos benne van a pakliban.

Pető György azt javasolja azoknak, akik mégis a repülés mellett döntenek, hogy mindenképp kora reggeli járatot válasszanak, mert azok többnyire még időben elindulnak.

Az este 8 vagy 10 órakor induló repülők valószínűleg már összeszedtek a nap folyamán egy csomó késést.

Nyáron nagyon ügyelnék arra, hogy akár felár ellenében is olyan társaságnál vegyem a jegyet, akiknél  üzembiztosabb a buli. A fapadosokat, ha lehet, elkerülném. Nyilván nem mindegy, hogy 20 ezerért mész Ibizára, vagy 150 ezerért, csak a végén lehet, hogy a hús drágább lesz, mint maga a leves.

Az utóbbi időben az is gyakran előfordult, hogy az utasoknak órákat kellett várniuk a reptéren rostokoló gépen. Pető szerint első sorban az az oka, hogy a covid alatt sok légi irányítót is elküldtek, emiatt csökkent a légtér kapacitása, így a gépeknek várakozniuk kell.

Simán előfordul, hogy egy 1 óra 20 perces Budapest-Köln járatnál 3 órát kell várni arra, hogy elinduljon a gép.  

Pető Györgynek szerint összességében jobban járunk, ha megvárjuk az őszt a repülős utazással.

 

#Reggeli#pető györgy#káosz#repülés#késés#repülő

Címlapról ajánljuk