Reggeli

Akár fél óra alatt is összeomolhat egy autóban hagyott csecsemő szervezete, és ehhez még csak kánikula sem kell

rtl.hurtl.hu

2022. június 28. 9:51

Az elmúlt hetekben szinte naponta hallunk olyan esetről itthon és külföldön, amikor egy kisgyermeket a felforrósodott autóban hagynak. A Reggeliben Dr. Póta György, háziorvost kérdeztük arról, hogy mi történik ilyenkor a kicsik szervezetében.

Nyár elején az egész országot megrázta egy autóbuszban felejtett kislány esete, akinek az életéért hiába küzdöttek az orvosok, nem tudták megmenteni. 

Féleértelmezett jószándék, a szülők azt hiszik, hogy a gyerek felébresztése világtragédia

– mondta a háziorvos, aki szerint minél kisebb a gyerek, annál gyorsabban kap hőgutát egy felforrósodott járműben, hiszen ilyenkor a kicsi teste 3-5-ször gyorsabban forrósodik fel, mint a felnőtteké.

Tágulnak az erek, leesik a vérnyomás, felborul a keringési egyensúly, a légzés is abnormálisra változik, elsavasodik a szervezet, a kémiai egyensúly felbomlása pedig ahhoz vezet, hogy az összes szerv érintetté válik 

– mondta a gyerekorvos, aki arra figyelmeztetett, ha a kicsi bennragadt az autóban, ne várjunk a mentőkre, minél hamarabb szedjük ki a járműből akár úgy, hogy egy kővel betörjük a kocsi ablakát. 

A háziorvos szerint ha a gyermek a nagy melegben már nem verejtékezik, kivörösödött az arca, száraz a bőre, magas a testhőmérséklete, esetleg el is ájult, akkor okkal gyanakodhatunk hőgutára, ami egyébként megfelelő időben elvégzett hűtés nélkül halálos állapot. Éppen ezért, ha a kimentett gyerek még eszméleténél van minél hamarabb hűtsük le, adjunk neki vizet, majd hívjuk a mentőket.

A szülőknek nagyon fontos tudniuk, hogy a gyereket soha ne hagyják egyedül az autóban még akkor sem, ha nincs meleg, ugyanis tévhit, hogy ha kint nincs kánikula, akkor nem lehet baj: halt meg gyerek autóban hőgutában úgy is, hogy odakint csak 15 fok volt.

#Reggeli#RTL Klub#rtl#egészségügy#forró jármű#elhagyott gyerek#hőguta

Címlapról ajánljuk