Reggeli

Az áremelkedés ellenére nem feltétlenül a spórolás a legjobb megoldás a szakértő szerint

rtl.hurtl.hu

2022. június 17. 8:29

A héten negatív rekordot döntött a forint árfolyama az euróval szemben, volt olyan este, amikor 403 forintot ért egy euró. Móró Tamás, vezető stratéga arról beszélt, gazdasági szempontból nehéz jövő elé nézünk.

Orbán Viktor csütörtökön Facebook-oldalán jelentette be: meghosszabbítják az élelmiszerár-stopot, a hitelmoratóriumot, a kamatstopot, és a benzinárstopot. 


Móró Tamás, vezető stratéga szerint az árstopok segítenek abban, hogy az infláció alacsonyabban maradjon, de ha ezeket a termékeket kivennénk a fogyasztói kosárból, akkor láthatóvá válna, hogy a mögöttes infláció nagyon magas, kétszámjegyű. A forint gyengesége ennek is köszönhető, hiszen hosszútávon kérdéseket vet fel, hogy mennyire fenntartható a rendszer.

A költségvetés idei bevételi, a gazdasági növekedés, valamint a magasabb infláció miatt a szakember szerint jövőre nem lesznek adóemelések. Bár idén az úgynevezett exraprofitadó miatti többletkiadások a nagyvállalatokat érintik, emiatt áremelkedés lehet, amit a szolgáltatásokat igénybe vevő emberek fizethetnek meg. Elég csak a légiközlekedést sújtó elvonásra gondolni, amit az érintett cégek az utasokra hárítanak át.

A szakértő szerint azt nem lehet megmondani, meddig tartanak a mostani negatív folyamatok, mindenesetre az látszik, hogy leginkább az orosz-ukrán háború mozgatja a forint árfolyamát. Ez alapján felmerül a kérdés, mit tehet az átlagember. Móró Tamás szerint 

nem feltétlenül a spórolás a jó megoldás, 

inkább a felesleges kiadásokat kellene visszaszorítani. Ha pedig valaki befektetni szeretne, akkor az inflációkövető értékpapírok tűnnek a legjobb választásnak a mostani helyzetben.

2022 lesz a mélypontja ennek az időszaknak


– mondta Móró Tamás, vezető stratéga, aki 2023-ra már erősödő gazdasági helyzetet vár.

#Reggeli#RTL Klub#rtl#Gazdaság#infláció#forint#pénz#adóemelés

Címlapról ajánljuk