Reggeli

Majdnem fél évet élt már karanténban a magyar vállalkozó a koronavírus miatt

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 8:08

Hazánkban jelenleg 42 ezer 170 Covid-fertőzöttet tartanak nyilván, és már maszkot sem kell hordani. Ezzel szemben az 1,4 milliárd lakosú Kínában hivatalosan mindössze 7200 fertőzöttet jelentettek, mégis a kínai zéró-Covid-stratégia miatt az ország 26 millió lakosú metropoliszában, Sanghajban már több mint egy hónapja teljes kijárási tilalom van. Bezártak az üzletek, nehéz élelmiszerhez jutni, és az emberek nemhogy dolgozni nem járhatnak, hanem egyáltalán nem hagyhatják el otthonaikat. A kialakult helyzetről Polivka Gáborral beszélgettünk, aki 9 hét karantén után egy kis szerencsével hazajutott Sanghajból.

Gábor az első 3 hetet egy karanténhotelben töltötte, majd más helyeken kellett ugyanúgy izoláltan tartózkodnia, ugyanis időközben lezárták Sanghajt a vírus miatt. A férfinak ez volt a hatodik karanténja az elmúlt két évben. Eddig összesen 5 és fél hónapot töltött vesztegzár alatt.

Kínában nagyon szigorú szabályok vannak érvényben a koronavírus miatt, ez az úgynevezett zéró-Covid-stratégia. Március végén, amikor Sanghajban megjelent az omikron variáns, a várost teljesen vesztegzár alá vonták, még az utcára sem lehetett kimenni. Akinek volt elég élelmiszere otthon, az jól járt, a többiek már kevésbé.

Gábornak körülményes volt hazajutnia, mert ilyenkor nem járnak autók, taxik sincsenek, így komoly fejtörést okozott neki, hogyan tudna kijutni a repülőtérre egy olyan városból, ahol több mint kétszer annyian laknak, mint Magyarországon.

A vállalatvezető cégénél a munkavállalók 10 százaléka bejutott a munkahelyére, ők egy hónapig fognak az irodában élni. Addig nem mennek haza.

Gyógyszerek és alapélelmiszer – ez a két legfontosabb dolog, amit mindenképp be kell spájzolni, mondja Gábor. Minimális az egészségügyi ellátás, így egy fogfájás is nagyon kellemetlen tud lenni gyógyszerek és fogorvos nélkül.

#Reggeli#RTL Klub#peller anna#rtl#koronavírus#papp gergő#kína#karantén#vesztegzár#sanghaj

Címlapról ajánljuk