Reggeli

Tálas Péter: Putyin kiterjesztheti a háborút fogalmilag a győzelem napján

rtl.hurtl.hu

2022. május 9. 8:45

A világ feszült várakozással tekint május 9-ére, ami az orosz győzelem napjának ünnepe. Sokan számítanak valamilyen bejelentésre ezen a napon Vlagyimir Putyintól. Egyes információk szerint akár hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának.

A győzelem napjával kapcsolatban az a fő kérdés, hogy Putyin mennyire és milyen formában fogja beavatni az oroszokat a háború tényébe – mondta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő hétfőn a Reggeliben. A szakember azt várja, hogy az orosz elnök

valamilyen formában kiterjeszti majd a háborút fogalmilag annak érdekében, hogy a tartalékosokat be lehessen hívni.


Azt azonban nem tartja valószínűnek, hogy az elnök győzelmet hirdetne, hiszen nem igazán van mit győzelemként elkönyvelnie.

Tálas arról is beszélt, hogy az oroszoknak minden eszközük megvan ahhoz, hogy egy hosszú háborúban felőröljék az ukránokat, de arra biztosan nem fog sor kerülni, hogy megszállják egész Ukrajnát. A szakértő szerint az oroszok atomfegyverekről és világháborúról való megjegyzései pedig a stratégiai kommunikáció részét képezik:

Oroszország el akarja rettenteni a világot, be akarja mutatni a saját katonai nagyságát.


De összességében szerinte ez a gyengeségüket jelzi.

Sokan azon aggódnak, hogy amennyiben nem lesz lehetősége arcvesztés nélkül kilépni a háborúból, Putyin bevetheti a taktikai atomfegyvert. Tálas azonban nem tart ettől, mert azt feltételezi, hogy az elnök még mindig racionálisan dönt.

#Reggeli#RTL Klub#peller mariann#rtl#orosz-ukrán háború#szabó zsófi#győzelem napja#oroszország#vlagyimir putyin#tálas péter

Címlapról ajánljuk