Reggeli

Így függ össze a migrén a táplálkozással és az életmóddal

rtl.hurtl.hu

2022. április 14. 9:01

A migrénes fejfájás nagyon sok ember életét megkeseríti. Az orvostudomány azonban ma már jelentősen képes csökkenteni etek gyakoriságát, és helyes táplálkozással akár teljesen meg is lehet szüntetni azt. 

Az utóbbi években rengeteget fejlődött az orvostudomány a migrén kezelésében. Ma már célzott terápia van rá, és azt is jobban értik az orvosok, hogy hogyan alakul ki a fejfájás. Az viszont az utóbbi öt év kutatásainak az eredménye, hogy megértették, hogyan függ össze a migrén a táplálkozással és az életmóddal.

A migrén ugyanis csak 5 %-ban örökölhető, 95 %-ban viszont a környezeti tényezők befolyásoljak a kialakulását, úgy mint stressz, alváshiány, nem megfelelő táplálkozás.

Az étrendet személyre szabottan kell kialakítani, de Schwab Richárd gasztroenterológus szerint általánosságban elmondható, hogy a gluténmentes étkezéssel, valamint a tejtermékek csökkentésével jelentős eredményeket lehet elérni.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a migrén szellemi túlterheltséget is utalhat, és erősen összefügg a menstruációs ciklussal is, ugyanis a tünetek is jellemzően a 14-55 éves korú nőknél jelentkeznek gyakrabban.

 

#Reggeli#RTL Klub#peller mariann#rtl#migrénes fejfájás#papp gergő#migrén#schwab richárd#emésztés

Címlapról ajánljuk