Reggeli

Az atomfegyverek nem arra vannak, hogy használják őket

rtl.hurtl.hu

2022. március 30. 10:59

Többször elhangzott az elmúlt időszakban a nukleáris háborúval való fenyegetés az orosz felsővezetés részéről. Mivel az orosz-ukrán háború igen közel zajlik hozzánk lehet, hogy az esetleges hatásokra nekünk is fel kell készülnünk? N. Rózsa Erzsébet nukkeáris szakértőt kérdeztük. 

Oroszország nukleárisan az egyik legjobban felfegyverzett ország a világon. Messze nagyobb arzenállal rendelkeznek, mint a többi atomhatalom. Erről N. Rózsa Erzsébet nukleráis szakértő beszélt a Reggeliben.

Az oroszok azt mondták, hogy csakis legvégső esetben nyúlnának ehhez a fegyverhez. Azt viszont nem tudhatjuk, hogy mi az, amit az oroszok úgy értelmeznek, hogy létében fenyegetik az országukat. 

A taktikai nukleáris fegyverek hatása kisebb és korlátozottabb, de ilyet nem használt még senki soha. Két eset volt eddig, amikor az Egyesült Államok bevetett nukleáris fegyvereket, Hirosimánál és Nagaszakinál.

Az atomfegyverek azonban nem használatra vannak, hanem elrettentésre.

A szakértő szerint az orosz nyilatkozatok is az elrettentési célt szolgálják.

A taktikai fegyverek hatótávolsága, hatóereje nem lett sohasem definiálva, szemben a stratégiai fegyverekkel. Taktikai fegyver lehet egy akna, egy torpedó, vagy egy gépről ledobott bomba. Oroszország kétezernél kevesebb taktikainak minősíthető nukleáris fegyverrel rendelkezik. Ennek a hatása a saját szövetségeseikre is visszaüthet.

#Reggeli#RTL Klub#peller anna#rtl#n. rózsa erzsébet#peller mariann#Külföld#ukrajna#nukleáris háború#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk