Reggeli

Újabb áttörés a rákkutatásban: fagyasztással gyógyítanak vesedaganatos betegeket

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 8:03

Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Dr. Deák Pál Ákos egyetemi docens és a Képalkotó Vezérelt Ablációs Központ vezetője volt a Reggeli vendége, akit arról is kérdeztünk, hogy alkalmazható lesz-e ez az eljárás más rákos megbetegedések esetében.

Köztudott, hogy az extrém hideg hőmérsékletnek szövetroncsoló hatása van. A Semmelweis Egyetem által is használt krioabláció módszer lényege, hogy a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetben alkalmazzák.

A kezelés során több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására négy különböző folyamatnak köszönhetően károsodik a daganatszövet: a hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza azok sejthártyán keresztüli folyadékmozgását is (ozmózis) – ezek a folyamatok direkt módon roncsolják a rosszindulatú elváltozást.

Az első két mechanizmust közvetve támogatja, a szervezet természetes immunválasza, emellett a fagyasztott szövetrészben megszűnik a véráramlás (ischaemia), így a daganatos sejt nem tud táplálékot felvenni, vagy regenerálódni.

 

#Reggeli#RTL Klub#peller anna#rtl#semmelweis egyetem#lakatos márk#rákkutatás#fagyasztás#deák pál ákos#krioablációs eljárás

Címlapról ajánljuk