Reggeli

18-as karikával került a boltokba Nyáry Krisztián legújabb könyve

rtl.hurtl.hu

2022. február 16. 10:46

Nemrég jelent meg Nyáry Krisztián új könyve, benne olyan olvasmányokkal, amik nincsenek benne a középiskolai tananyagban, vagy kifejezetten tiltottak. 

Az antológia témája ismét a szerelem, a könyvet viszont csak felnőttek vásárolhatják meg, hiszen azonos nemű emberek szerelméről szóló művek olvashatóak benne.

Tavaly nyár óta ugyanis törvény tiltja, hogy kiskorúaknak olyan köteteket adjanak el, amelyekben homoszexualitást vagy öncélú szexualitást jelenítenek meg.

Nyári Krisztián szerint ez azért problémás, mert

az európai irodalom ilyen művekkel kezdődik. Van egy nő, úgy hívják hogy Szapphó, és szerelmes verseket ír nőknek. Az első nagy epikus mű az Íliász, amelynek központi témája az, hogy egy görög hős szerelmes egy másik görög hősbe, aztán bosszút áll meggyilkolt férfi szeretője haláláért. És akkor még nem beszéltünk az európai filozófia alapjairól…

Az író szerint ezek a művek joggal vannak benne középiskolai tanagyagban, most mégis az furcsa helyzet áll fenn, hogy kiskorú diákok nem vásárolhatják meg a köteteket az új törvény szerint.

Shakespeare duplán kiesik, mert vannak férfiakhoz írt versei, sőt, olyan drámája is, ahol megjelenik a két férfi közötti szerelem kérdése.

Szerinte a szöveggyűjteménynek a törvény nélkül is lett volna értelme, de a jelenlegi helyzetben még jobban kihangsúlyozza, mit akarnak elvenni a fiataloktól.

 

#Reggeli#RTL Klub#papp gergő#rtl#könyv#lakatos márk#nyáry krisztián#író#antológia#korhatár#irodalom#homoszexualitás

Címlapról ajánljuk