Reggeli

Jakab Ferenc: a koronavírus belépő a következő évtized járványos időszakába

rtl.hurtl.hu

2022. február 4. 6:38

Nem lehet tudni, hogy elértük-e már az ötödik hullám csúcsát. Erről beszélt a Reggeliben Jakab Ferenc virológus professzor. Az omikron ugyan enyhébb tünetek okoz, de nagyon dinamikusan fertőz. Jelenleg húszezer a napi regisztrált esetszám, de a tényleges adatok ennél jóval magasabbak lehetnek.

 

Senki sem állította, hogy az oltás ellenére nem lehet elkapni a betegséget. Erről is beszélt Jakab Ferenc virológus a Reggeliben, aki elmondta, nincs 100 százalékos oltóanyag. Mindenkinek az a legjobb oltás, ami a legjobban hat a szervezetében, ugyanakkor ő a legmodernebb, mRNS technológiájú vakcina mellett teszi le a voksát.  

Jakab Ferenc úgy véli, jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő adat és klinikai tanulmány ahhoz, hogy bizonyítani lehessen, hogy a negyedik oltás mindenkinek szükséges. Idősebbeknek, krónikus betegnek, egészségügyi dolgozóknak ajánlott, egészséges fiataloknak, akik már mindhárom oltásukat megkaptak, nem feltétlenül.

Nemrég azt nyilatkozta, hogy a mostani járvány belépő a következő évtizedek járványos időszakába. Emiatt a kijelentése miatt fenyegető leveleket is kapott. A virolgóus hangsúlyozta, hogy ezt nem csak ő állítja, sajnos ezt mutatják a nemzetközi trendek. A szakemberek ugyanis azt is vizsgálják, hogy Afrikában, Ázsiában milyen járványgócok vannak, és azt látják, hogy egyre nagyobb intenzitással törnek ki a világban kisebb járványok. Alapos okkal feltételezhető, hogy egyik-másik vírusból akár egy világjárvány is kitörhet.

Bangladesben például kollégái legutóbb egy olyan vírust kergettek, ami cseppfertőzéssel terjed, idegrendszeri megbetegedést okoz és 65 százalékos a halálozási aránya, szemben a most két és fél százalékos koronavírussal.

 

#Reggeli#RTL Klub#peller anna#rtl#koronavírus#negyedik oltás#jakab ferenc#járai máté

Címlapról ajánljuk