Kultúra

Az SZFE hallgatói is megnézhették Rákay Philip Petőfi-filmjét, de kommentet nem írhatnak róla

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 16. 19:26

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Facebook-oldalának kezelői nem kívánják a censura eltörlését.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói is premier előtt láthatták Rákay Philip Petőfi-filmjét, derül ki a hvg.hu cikkéből. Az SZFE hallgatói szerdán nézték meg az Uránia moziban a Most vagy soha! című alkotást. Erről az SZFE március 15-én este számolt be a Facebookon.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Most vagy soha című film premier előtti vetítését láthattak az SZFE hallgatói március 13-án

– írták az egymondatos posztban (kihagyva a film címéből a felkiáltójelet és egy másik elírást is ejtve a szövegben).


A poszt érdekessége, hogy 

az oldal kezelője három komment után kikapcsolta a hozzászólás lehetőségét, és elrejtette a poszt publikálása után érkezett hozzászólásokat.

Rákay Philip, a valaha készült legdrágább magyar film producere a díszbemutató után azt nyilatkozta, hogy hazafias kötelesség megnézni azt a moziban:


Egy IX. kerületi iskolában kötelező volt megnézni Rákay 6 milliárd forintos állami támogatásból forgatott filmjét, aki nem akart menni, arra igazolatlan hiányzás várt.

Később a producer arról beszélt, hogy a filmet ért negatív kritikák valójában neki szólnak, az alkotás nézői fogadtatása ugyanis minden várakozást felülmúlt, a vége főcím után rendszerint spontán tapsban törnek ki az emberek, fölállnak és könnyes szemmel ünneplik.

Az rtl.hu kritikáját itt olvashatja a filmről.

Nyitókép: Rákay Philip kreatív producer, forgatókönyvíró (jobbra), a Petőfit alakító Berettyán Nándor (középen) és Lóth Balázs rendező (balra) a Most vagy soha! című történelmi kalandfilm díszbemutatója előtt Budapesten, a Cinema City Arénában, 2024. március 13-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Kultúra#rákay philip#petőfi-film#szfe#cenzúra#facebook

Címlapról ajánljuk