Kultúra

Rákay Philip a Petőfi-filmről: Spontán tapsban törnek ki az emberek, fölállnak és könnyes szemmel ünneplik

rtl.hurtl.hu

2024. március 15. 13:40

Rákay Philip szerint a Most vagy soha! című filmet ért kritikák valójában neki szólnak, az alkotás nézői fogadtatása ugyanis minden várakozást felülmúlt.

„Kellenek olyan ügyek, amiken nem vitatkozunk, bárhogy is szavazunk négyévente, és bárhogy is gondolkodunk a világról” – mondta az MTI szerint Rákay Philip, a Most vagy soha! című Petőfi-film forgatókönyvírója és kreatív producere a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A filmet ért visszajelzéseket megrázónak és könnyfakasztónak nevezte. Mint mondta, vidéki és budapesti helyszínekről is olyan jelzéseket kapott, hogy a vetítéseken 

spontán tapsban törnek ki az emberek, fölállnak és könnyes szemmel ünneplik a filmet.

A Most vagy soha! című filmet ért támadásokról szólva Rákay Philip úgy fogalmazott, hogy a kritika szerinte inkább neki szól. „Ez a film sokak számára csak ürügy, hogy belém rúghassanak vagy belerúghassanak a magyar kormány filmtámogatási rendszerébe” – értékelt, hozzátéve: vannak, akik bugyuta kurzusfilmet próbálnak belelátni, miközben szerinte nem az.

„Ez egy film Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról és arról az egészen nagyszerű törekvésről, ami arról szólt, hogy néhány huszonéves fiatal értelmiségi – festőművészek, hírlapírók, költők, jurátusok –, akik kicsit olyanok, mint mi, imádják az életet, rajongva szeretik a hazájukat, és ha kell, meg is halnak érte” – fogalmazott. Rákay Philip azt mondta, hogy a filmben sok mindent percre pontosan dokumentáltak, a film pedig a fiatalok számára is fogyasztható kalandfilm. 

Az RTL arról kérdezte Rákay Philip producert a Most vagy soha! szerda esti bemutatóján, hogy miért éppen ezt a témát választotta, és mit gondol a 6 milliárd forintos állami támogatást számonkérő megnyilvánulásokról:

 

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Kultúra#rákay philip#most vagy soha#petőfi-film#bemutató#fidesz

Címlapról ajánljuk