Kultúra

Az egész iskolát kivezényelték megnézni Rákay Philip filmjét – aki nem akarta, arra igazolatlan várt

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 14:12

Kötelezően előírt kikapcsolódás volt a IX. kerületi iskolában is Rákay Philip filmje, a Most vagy soha! megtekintése. Aki nem akart menni, arra igazolatlan hiányzás várt.

Bejelentették az iskolában pár hete, hogy mi lesz a március 14-i ünnepi program: el kell menni megnézni Rákay Philip Petőfi-filmjét, számolt be az RTL Híradónak egy IX. kerületi középiskola tanulója.

Azt mondták, ha esetleg nem jövünk, orvosi igazolást kell vinni. Itt nem lehetett arról szó, hogy szimpatizálok valakivel, vagy nem szimpatizálok, menni kellett

– számolt be a történtekről a diák, aki fel is emelte a hangját az üggyel kapcsolatban.

„A március 15-i ünnepségnek nem abból kellene állnia, hogy elmegyünk egy propagandista által legyártott filmet megnézni, hanem méltó körülmények között emlékezzünk a hőseinkre” – mondta a diák, aki kérte, ne áruljuk el nevét, illetve hogy pontosan melyik intézménybe jár. Azt viszont elmondta, hogy a középiskola összes diákját elküldték a filmre.

„Úgy kell elképzelni ezt, hogy mi a legelső turnusban kezdünk. Nekünk 7.30 és 7.45 kellett a mozi előtt gyülekezni. Amikor pedig kijöttem, már általános iskolások ünneplő ruhába öltözve ott ültek, és várták, hogy bemehessenek” – idézte fel a diák, aki szerint a vetítés napján több, moziba igyekvő diákcsoport is volt a környéken.

És hogy milyen volt a film? Az rtl.hu munkatársának kritikáját itt lehet elolvasni, a Híradó által megkérdezett diák pedig azt mondta: „Nagyon meg kell becsülni az akkori hősöket, viszont ez a film nem úgy ábrázolja a történteket, mint ahogy valójában voltak. A film körülbelül úgy ábrázolta a történteket, hogy énekléssel szinte mindent meg lehet oldani”. Szerinte több részlet is kimaradt, amelyeket fontos lett volna bemutatni.

Korábban már a 444 is beszámolt arról, hogy több iskolában is kötelező program lett a film megnézése: olyan hely is akadt, ahol az 1500-2000 forintos mozijegyet a gyerekeknek, illetve szüleiknek kellett megvenniük. Arról is lehet hallani, hogy más iskolában is igazolatlan hiányzás jár azért, ha valaki nem megy el a filmre.

Az üggyel kapcsolatban az RTL Híradó megkereste az összes illetékest. Egyelőre csak Belügyminisztérium válaszolt. Annyit írtak, hogy „a tárca egyetlen iskola, egyetlen diákjának sem tette kötelezővé a film megnézését”.

A Most vagy soha! producere, Rákay Philip az RTL Híradónak nyilatkozva azt mondta, reálértéken nem ez, a hatmilliárd forintos állami támogatással készült Petőfi-mozi a legdrágább magyar film.


Van egy, ami viszont a legolcsóbb Petőfi-film címére pályázhat: Magyarország Kedvenc Műsora és a Hírcsárda ugyanis a Landerer-nyomda elfoglalását képzelte újra, és készített belőle egy kosztümös jelenetet – „ahogy történt és ahogy történhetett volna”. Ilyen lett volna március 15-e a korabeli marketinges Teréz (Rainer-Micsinyei Nóra), a meg nem értett művész Petőfi (Molnár Áron), az idegeskedő nyomdász Landerer (Janklovics Péter) és a káoszon úrrá lenni próbáló Irinyi (Lengyel Tamás) szerint. 


Nyitókép: a stáb egy 2022. szeptemberi képen. Fotó: Facebook/Most vagy soha!

#Kultúra#iskola#Március 15#ünnep#kötelező#film#rákay philip#petőfi sándor#most vagy soha#mozi#igazolatlan#hiányzás

Címlapról ajánljuk