Kultúra

A pornólegenda, akit a kínai maffia, egy gyilkos rituálé és a nemi betegségek sem tudtak földre vinni

Dévai LászlóDévai László

2024. február 9. 9:33

A katalán Nacho Vidal ma szabad, teljes életet élő ember, bár mindent megtett azért az elmúlt évtizedekben, hogy ez ne így legyen. Hogyan szippantotta magába a pornózás, miközben mainstream produkciókba is bekerült? Hogyan kerülte el többször is a börtönt, és miért rázta meg az egész európai felnőttfilmes világot, amikor elterjedt róla, hogy HIV-fertőzött? A Nacho kalandos életét feldolgozó filmsorozat elérhető az RTL+ streamingfelületén.

A Nacho Vidal-féle karakterekre szokás azt mondani: igazi régi motoros a pornószakmában. Ami, valljuk be, ritkaságszámba megy, mivel a legtöbben vagy még időben abbahagyják a tarthatatlan életmódot, illetve kiégnek, és azért vonulnak vissza, vagy pedig ott van a másik véglet: meghalnak, esetleg börtönbe kerülnek. Nacho Vidal e két forgatókönyv között lavírozott egész pályafutása során.

A Katalóniában született spanyol pornós meglehetősen korán, 21 évesen belevágott az erotikus iparba, már 1994-ben élő show-kban szerepelt a barátnőjével, Sara Bernattal. Visszatekintve Nacho életére, talán ez volt életének legnyugodtabb, legszolidabb időszaka.

Nacho, születési nevén Ignacio Jordà González egészen fiatalon Valenciába költözött a családjával, és csak később tért vissza Barcelonába. Nem származott nehéz sorsú családból, sőt kimondottan tehetősek voltak a szülei, textilgyárakat és kiterjedt ingatlanvagyont birtokoltak. Az 1970-es években Spanyolországot gazdasági nehézségek sújtották, ez pedig Gonzálezékre is kihatott. 

Nacho 14 évesen otthagyta az iskolát, hogy munkába álljon, és segítse a szüleit. Tinédzserként szinte mindent kipróbált, 

punk zenekarban játszott, bokszolt is, és egy hirtelen ötlettől vezérelve beállt a Spanyol Légióba is. Az 1994-es év nemcsak azért volt fontos Vidal számára, mert ekkor kezdett el pornózni, hanem mert a barcelonai Sala Bagdadban találkozott először a barcelonai Nemzetközi Erotikus Filmfesztivál főszervezőjével, José María Poncéval, aki bevezette őt a nemzetközi pornó világába.

Nacho több mint 1500 filmben játszott, és számos további produkcióban producerként vagy rendezőként működött közre. Bár Vidal heteroszexuálisnak vallja magát, több melegpornót is rendezett. A lassan pornólegendává váló Nacho belekóstolt a mainstreambe is, tévéműsorokban, köztük a Los Simuladores spanyol sorozatban kapott szerepet, de feltűnt a Talán senki sem tökéletes (Va a ser que nadie es perfecto) című sitcomban is. Filmszerepei is akadtak, játszott A türelmetlen alkimistában (El Alquimista Impaciente) és az Impávidóban.

A pornólegenda, akit a kínai maffia, egy gyilkos rituálé és a HIV árnyéka sem tudta földre vinni
Fotó: Carlos Tischler / Eyepix Group Future Publishing / Getty Images

Érdekesség, hogy a Los Simuladores már akkor futott (2002-től 2004-ig), amikor Nacho Vidal pornós pályafutása még bőven nem ért véget. Igaz, a kétezres években több olyan produkcióban is feltűnt, amik nem kimondottan erotikus vonalon mozogtak, és előfordult, hogy a pornószínész egyenesen a felnőttfilm-forgatásról ment a vígjáték díszletei közé dolgozni.

Nacho 2005-ös visszavonulása után bejelentette, hogy feleségül veszi Franceska Jaimes kolumbiai modellt, és együtt egy olyan villába költöztek be, ami egykor a pornószínész tehetős családjáé volt. A házasság mindössze hat hétig tartott, el is váltak, így Nacho a pornóhoz is visszatérhetett. Hiába voltak együtt hivatalosan csak másfél hónapon keresztül, Jaimestől két gyereke született a pornószínésznek.

A pornókirályságtól a leszázalékolásig

2019 februárjában a spanyol El National című újság azt állította, hogy Nacho Vidal HIV-pozitív. Az ügy valóságos pornóipari botránnyá nőtte ki magát, több szexfilmeket gyártó cég leállította a forgatásokat, mindenki tesztelni kezdett. A német Bild akkor azt írta, hogy Nacho állapota miatt akár az egész európai filmgyártás leállhat.

A pornós először tagadta az újság értesüléseit, de aztán kiderült, hogy tényleg nagy lehet a baj, mert az olasz lapok megírták, hogy Nacho felhívta barátját és mentorát, Rocco Siffredi pornólegendát, hogy elmondja: nagy bajba került. 

A történetnek magyar szála is van, 

mivel akkora volt az ijedtség, hogy a cseh pornószínésznőket menedzselő Nikki’s Agency is leállította a forgatásokat. Ennél az ügynökségnél akkoriban magyar forgatások is folytak. Az amerikai Dan Leal pornós cég is közleményt adott ki, amely szerint a magyar Immoral Production is leállt a forgatással.

Kiderült, hogy Nacho Vidal beteg ugyan, de nem HIV-fertőzött. Egy 12 perces YouTube-videóban tisztázta, hogy a tesztje hamisan mutatott pozitív eredményt. Kiderült viszont, hogy reaktív arthritisben szenved, ami egy rendkívül fájdalmas, sokszor életre szóló betegség. Ezt a gyulladásos krónikus megbetegedést kezeletlen gyulladások, betegségek válthatják ki. Kiderült, hogy az esetében két szexuális úton terjedő betegség okozta a krónikus gyulladást: egy kezeletlen chlamydiafertőzés és egy szintén kezeletlenül maradt kankó, vagy más néven tripper bakteriális fertőzés. Nacho többször áteshetett ezeken a fertőzéseken, mert az állapota súlyosan leromlott.

Forgatni már egyáltalán nem tudott, a HIV-botránya utána ezért rokkantsági ellátást kért.

A köztörvényes

Nacho 2012-ben a nővérével, María José Jordá Gonzálezzel együtt pénzmosási ügybe keveredett. A két testvért Barcelonában, a saját otthonukban tartóztatták le, és azzal gyanúsították őket, hogy részt vettek a kínai maffia pénzmosási és adócsalási ügyleteiben. A spanyol rendőrség a gigantikus akció keretében több mint száz vállalkozást világított át, több esetben házkutatást és razziát tartottak Madridban és Barcelonában is. Nacho Vidal és a nővére a mintegy 80 letartóztatott személy között voltak. Az El País információi szerint a pornószínész az ügy legismertebb gyanúsítottja volt. A vádakat végül ejtették ellenük, mert nem sikerült a bebörtönzéséhez elég bizonyítékot találniuk a nyomozó hatóságoknak.

Nacho közvetlenül a HIV-botránya után újra a címlapokra került azzal, hogy gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg. 2019 júliusának végén, mindössze hónapokkal a betegségéről szóló hírek elterjedése után a Valencia tartománybeli Enguerában két férfit és egy nőt tartóztatott le a rendőrség José Luis Abad divatfotós halálának ügyében, köztük Nacho Vidalt. Abad egy coloradói folyami varangy váladékából származó hallucinogén méreg miatt halt meg Nacho Vidal házában egy szeánszon, ahol a békaméreg segítségével próbálták kigyógyítani a fotóst kokainfüggőségét. Nacho Vidal elismerte, hogy szeánszt tartottak, de tagadta felelősségét, írta az Insider.

A spanyol hatóságok gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg, és ha elítélték volna, akár négy év börtönt is kaphatott volna. A tragédia pillanatait rögzítő videón látható, ahogy Abad belélegzi a békaméreg gőzét, majd nagy fájdalmak közepette sírni kezd. Nacho megpróbálta megnyugtatni Abadot, aki azonban egyre rosszabbul lett. A pornószínész megpróbált elsősegélyt nyújtani, de már nem sikerült segíteni a fotóson. Ekkor Nacho megkérte a kamerát kezelő unokatestvérét, hogy állítsa le a felvételt.

A pornólegenda, akit a kínai maffia, egy gyilkos rituálé és a HIV árnyéka sem tudta földre vinni
Fotó:  A. Perez Meca / Europa Press / Getty Images

Az unokatestvért és egy további résztvevőt nem vádolt meg az ügyészség, mivel úgy látták, nem voltak befolyással a történtekre. Vidal ellen azért emeltek vádat, mert ő szerezte be a veszélyes drogot, és nem tett megfelelő előkészületeket az esetleges súlyos következmények elkerülésére. Az ügy végül évekig húzódott, mire a pornószínészt felmentették.

Nacho Vidal egykori felesége és gyermekeinek anyja, Jaimes, valamint transznemű lányuk, Violeta 2019-ben szerepeltek egy Me llamo Violeta (vagyis a Nevem Violeta) című, transznemű gyerekekről szóló dokumentumfilmben

Nacho Vidal életéről egy valóságon alapuló, fiktív elemekkel tarkított sorozatot is forgattak, amelyben a pornóst Martín Rivas alakítja. A Nacho című sorozat elérhető az RTL+ streamingszolgáltatásban.

Nyitókép: Juan Naharro Gimenez / Getty Images

#Kultúra#nacho vidal#pornószínész#film#sorozat#RTL+#hiv#aids#börtön#adócsalás#maffia#pornó#ma

Címlapról ajánljuk