Kultúra

Kádár Jánosnak írt feljelentés ugrott be arról Nyárynak, ahogy Hidvéghi bemószerolt egy könyvet

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 21. 15:42

Nyuli József Kádár Jánosnak írt majd hatvanéves leveléből idézett Nyáry Krisztián, miután két kormánypárti politikus is vizsgálatot és betiltást követelt.

Egy Kádár Jánosnak írt feljelentés ugrott be Nyáry Krisztián irodalomtörténésznek arról, hogy két kormánypárti képviselő is vizsgálatot, illetve betiltást követelt. Először Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő bejelentést tett a budapesti főispánnál, miután a ferihegyi reptéren a gyermekkönyvek között talált egy könyvet, majd egy kerületi képviselő drMáriás festőművész kiállításának betiltását követelte a Kondor Béla Művelődési Házban.

Nyáry arról emlékezett meg, hogy egy bizonyos Nyuli József azért kereste meg Kádár elvtársat, mert Weöres Sándor: Antik ekloga című verse, ami az Új Írás című folyóiratban jelent meg „nem alkalmas az ifjúságunk erkölcsös nevelését elősegíteni”.


„A művészetnek, közte az irodalomnak is, a tanítás a nevelés elsősorban a feladata. Már pedig – nézetem szerint – ez a vers nem felvilágosít, nem jóra tanít, hanem állati ösztönöket ébreszt ifjúságunkban éppen abban a fejlődési időszakban, amikor a tanulással, a társadalomban végzendő minél jobb munkára való felkészüléssel kellene foglalkoznia” – írta az önkéntes cenzor.

Weöres verse egyébként nem csak Nyulinál csapta ki a biztosítékot, egy másik emberből is előhozta a feljelentőt. Ahogy Nyáry írta: a levelek el is érték céljukat, a lap főszerkesztőjét leváltották, az erkölcs meg lett védve.

A Nyáry Krisztiánról készült portrénkat itt tudja megnézni.


Nyitókép: Nyáry Krisztián irodalomtörténész A nagy Himnusz sztori - Jó kedvvel, bőséggel című előadáson a veszprémi Pannon Egyetem aulájában 2023. január 22-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás.

#Kultúra#nyáry krisztián#Weöres Sándor#cenzúra#hidvéghi balázs#DrMáriás#festmény#fóliázás#feljelentés

Címlapról ajánljuk