Kultúra

Hollywood legnagyobb visszavonulói, akik nem csak beszéltek róla, meg is tették

Köves GáborKöves Gábor

2022. szeptember 25. 16:22

Végigsöpört a világsajtón a hír, hogy Woody Allen hamarosan visszavonul, aztán kiderült, hogy mégsem, a kérdésben egyelőre nem látunk tisztán. Néha tényleg megtörténik, hogy egy-egy nagy hollywoodi játékos visszavonul, és úgy is marad huzamosabb ideig. Íme, a nagy visszavonulók Cary Granttől Daniel Day-Lewison át Cameron Diazig.

Cary Grant

A filmtörténet egyik legnagyobb visszavonulója egyben a filmtörténet valaha volt egyik legelegánsabb sztárja is. Cary Grant mindenben jó volt, amiben csak felbukkant. Remek volt vígjátékban (Párducbébi), vígjátékban (A pénteki barátnő) és vígjátékban (Philadelphiai történet), és hasonlóan könnyed eleganciával tette a dolgát Hitchcock hol drámaibb (Forgószél), hol derűsebb (Fogjunk tolvajt!) thrillereiben, és az egyszerre derűs és drámai, minden igényt kielégítő Észak-északnyugatban. Olyan gyönyörűen senki sem menekült a Rushmore-hegyről, mint ő: akkora sztár volt, hogy az amerikai elnökök gigantikus sziklaszobrai is eltörpültek mellette.


Hatvan fele közeledve sem kellett szégyenkeznie, az „Audrey Hepburn sokkal idősebb férfiak karjaiba omlik” hollywoodi háziversenyben talán még Humprey Bogartnál is derekasabban helyt állt. Az 55 éves Bogart a 25 éves Hepburn között épp olyan remekül működött a kémia a Sabrinában, mint az 59 éves Grant és a 34 éves Hepburn közt a Fogócskában. 


Az 1963-as „romantikus thriller” azonban már a végjáték kezdete volt: pedig a hollywoodi legendatár szerint Cary Grant akár James Bondot is eljátszhatta volna, csak rajta múlott, de az ajánlatra nemet mondott. Azért lenyomott még két felejthető és el is felejtett romantikus komédiát, majd 62 évesen, hollywoodi viszonylatban mindenképpen idejekorán elegánsan kisétált a filmiparból. És soha nem is tért vissza. Pedig számos alkalommal megpróbálták visszacsábítani, de nem, ha egyszer Cary Grant visszavonult, akkor úgy is maradt. Húsz évvel legutolsó filmje után, 82 évesen halt meg, megannyi könnyed klasszikust (és minden idők egyik legjobb filmcímét: A hímnemű hadimennyasszony) hagyva maga mögött. És a filmtörténet egyik leghíresebb menekülését, ember és repülő nem túl barátságos találkozását – természetesen az Észak-északnyugatból.

Daniel Day-Lewis

A brit színészóriásnak három Oscarja van, úgy lenne frappáns, ha leírhatnánk, hogy háromszor vonult vissza, ám ez eddig csak kétszer történt meg. Már volt egy Oscar-díja (A bal lábam című filmért kapta), eljátszotta az utolsó mohikánt, forgatott Scorsese-vel (Az ártatlanság kora) és mögötte volt az igaz történetet feldolgozó, bivalyerős börtöndráma, az Apám nevében is, amikor Day-Lewis úgy döntött, itt az idő csendesebb pályára váltani. 

El is vonult 40 éves fejjel, és akik ez idő tájt – a kilencvenes évek második felében – kísérteties hasonlóságot véltek felfedezni egy firenzei cipőkészítő-tanonc és a világhírű színész között, alighanem magát Daniel Day-Lewist látták új munkakörében.

Minden idők egyik legnagyobb színésze ugyanis a cipőkészítés mesterségét választotta, és a szakma egyik nagy mestere mellett tanult a festői Firenzében. A kaptafák világából Martin Scorsese hívó szavára tért csak vissza, hogy eljátssza a New York bandái üvegszemű szörnyetegét, a korabeli New York terrorizálásában és a húsfeldolgozásban is élen járó Hentes Billt. Cipőkészítőből nem lett hobbihentes, Day-Lewis maradt még egy kicsit a filmkészítésnél.


Második és egyben máig tartó visszavonulásáig begyűjtött még két Oscar-díjat (a Vérző olajért és a Lincolnért), majd miután a Fantomszál úriszabóját is eljátszotta, hatvan évesen bejelentette: ismét visszavonul. De most aztán véglegesen. 

Az ok: hirtelen támadt depresszió. 

A szerepekkel való azonosulást a végletekig komolyan vevő színész a film bemutatója után úgy nyilatkozott; nem tervezte, hogy visszavonul, de a forgatás olyannyira megviselte, hogy abbahagyja. 

Senki ne csodálkozzon, ha egy firenzei műhely felső polcán három Oscar-díjat látna porosodni.

Bridget Fonda

A kilencvenes években Hollywood legmenőbb színésznőinek egyike volt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Francis Ford Coppola éppúgy számított rá a Keresztapa III.-ban, mint Cameron Crowe a Facérokban. Volt akcióhős, eljátszotta Luc Besson Nikitájának amerikai változatát, romantikázott egy jót Nicolas Cage-dzsel (Sorsjegyesek), közelről láthatta Al Pacinót (Minden gyanú felett), és ha mindez nem lett volna elég, Robert De Niro hirtelen felindulásból, saját kezűleg nyírta ki a Jackie Brownban, Tarantino filmjének legváratlanabb és legemlékezetesebb jelenetében. Ami ezért nem kis dolog.


Ezt követően szembenézett még egy óriáskrokodillal (A szörny), Jet Li-vel (A sárkány csókja), és a mostanában másodvirágzását élő Brendan Fraserrel (Talpig majom), de semmi nem ért fel az idegesítő szőke surfer girl szerepéhez, amit a Jackie Brownban játszott teljes átéléssel.

Bridget Fonda pont 20 éve, 38 évesen csekkolt ki Hollywoodból, és ha a paparazzifotókat nem számítjuk (és nem számítjuk), utoljára 2009-ben, a Becstelen brigantyk premierjén jelent meg nyilvánosan.

Cameron Diaz

Egy kis protekcióval kerülhetett csak fel a listánkra, hiszen nemrég bejelentette, hogy nyolc évvel azután, hogy visszavonult, ismét a kamerák elé áll, de ha választanunk kell egy Cameron Diaz nélküli lista és egy Cameron Diazt is felsorakoztató lista között, mindig az utóbbit választanánk. 

Persze, persze, megannyi remek és szórakoztató alakítás fűződik a nevéhez, de aki be merte vállalni a Keresd a nőt! hajzselés jelenetét, az előtt tényleg le a kalappal, és Cameron Diaz nemcsak bevállalta, de olyan tartással és tökéletes komikusi időzítéssel csinálta végig, ami minden elismerésünket megérdemli. Nem kevesebbről, mint a testnedvekkel operáló poénok máig elérhetetlen csúcsáról beszélünk, amihez persze kellett egy Ben Stiller is.


Azt csak kevesen állítanák, hogy Cameron Diaz a csúcson hagyta abba; az Annie című musicalben láthattuk utoljára, amelyben még a legjobb indulatú kritikusok is kevés szeretnivalót találtak. És ha találtak is, Diaz alakítása nem tartozott közéjük. Mindenesetre az Annie férfi főszereplője, Jamie Foxx volt az, akinek sikerült meggyőznie a színésznőt, hogy most már elég a színészi tétlenségből, ideje visszatérni. Azért az megnyugtató, hogy készülő közös filmjük, a Back in Action nem musical lesz.

Rick Moranis

Nagy nap lesz, és egész biztosan vidám is, amikor Rick Moranis végre visszatér, már ha egyszer valóban visszatér. Bár szó volt róla, hogy a Drágám, a kölykök összementek hóbortos professzora egy újabb Drágám… filmben térne vissza, de ennek is már idestova két éve és azóta senki sem ment össze, aki kicsit is hasonlítana Rick Moranisra. És ez nincs így jól.

A nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legnépszerűbb komikusa benne volt a Szellemirtók-sorozatban, ő volt Béni a Flinstone család élőszereplős változatában (John Goodman volt Frédi), és a híresen magának való Steve Martin is imádott vele dolgozni, máskülönben biztos nem forgat vele annyiszor. 


Ha Darth Vader fenyegető alakja nevetségesnek tűnne, az is Rick Moranisnak köszönhető és az Űrgolyhókban előadott Vader-paródiájának.

A felesége halálát követően Moranis visszavonult, hogy felnevelje a gyerekeit, az elmúlt 25 évben legfeljebb a hangját adta egy-egy filmhez, azt sem sokszor. Ahhoz is Ryan Reynolds kellett, hogy alig harminc másodpercre felbukkanjon egy mobiltelefon-reklámban. Csak remélni tudjuk, egyszer még láthatjuk, ahogy ismét összezsugorít valakit.


Nyitókép:  Brad Barket/Getty Images

#Kultúra#cameron diaz#rick moranis#cary grant#bridget fonda#daniel day-lewis#ma

Címlapról ajánljuk