Külföld

Utcán úszkáló cápa, eltűnő óceán, kétméteres áradás – rémisztő videókon a floridai hurrikán pusztítása

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. szeptember 29. 13:17

Minden idők egyik legerősebb hurrikánja csapott le az Egyesült Államokra. Hatalmas pusztítást végzett, milliók maradtak áram nélkül. Bár a hurrikán sokat gyengült, a veszély még nem múlt el, most az esőzések miatt hatalmas áradásokra számítanak. Emiatt a mentést is csak nehezen tudják elkezdeni.  A természeti csapás erejét rémisztő videók mutatják be. 

Ahogy arról az rtl.hu is beszámolt, minden idők legpusztítóbb hurrikánja csapott le szerdán Floridára. A 250 kilométer per órás széllökésekkel érkezett, 4-es erősségű Ian hurrikán hatalmas áradásokat okozott, fákat és villanyoszlopokat csavart ki, és több mint kétmillióan maradtak áram nélkül.

A hurrikán érkezéséről az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) és az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) műholdja készített ijesztő felvételt. A Twitteren közzétett videón jól látni, milyen hatalmas kiterjedésű az éppen a Mexikó-öböl felett haladó hurrikán, amit a benne megjelenő villámcsapások tesznek még rémisztőbbé.


A hurrikán ekkor még csak hármas kategóriájú volt, de amikor partot ért, már olyan erős volt, hogy majdnem elérte a skála maximumának számító ötös erősséget. 


A hurrikán okozta óriási áradások érkezését a tengervíz eltűnése jelezte. Az alábbi felvétel Tampa városában készült az öbölről. 

Partot ért

Harminc éve alatt nem tapasztaltam ehhez foghatót.

Így jellemezte az amerikai Weather Channel című, időjárási eseményekkel foglalkozó amerikai televízió veterán riportere a hurrikán erejét. Mike Seidel öt órán át volt a Ian kellős közepén, és elmondása szerint a hurrikán hátsó fala volt a legrosszabb. 


A hurrikán pusztító szele Englewoodban. Erejénél már csak a hangja félelmetesebb. 

Majd jöttek a vihar okozta áradások

Szakértők már a hurrikán érkezése előtt arra figyelmeztettek, hogy a Ian példátlan áradásokat fog okozni Florida délnyugati partvidékén, ahogy a szárazföld belseje felé tolja a Mexikói-öböl vizét, és egyes helyeken emberemlékezet óta nem látott áradásokkal néznek majd szembe az ott lakó emberek. 

A víz végül brutálsi erővel tört be a településekre. Mike Bettes, a Weather Channel egyik meteorológusa a Twitter-oldalán osztotta meg egy webkamera képét, ami közlése szerint kétméteres magasságban volt Fort Meyers város egyik utcáján. 


A város rémisztően gyorsan került teljesen víz alá. 


A város közelében található Sanibel szigeten egy kereszteződésben lévő webkamera felvételein látni lehet, hogy mindössze 30 perc alatt került minden víz alá. 

Cápa az utcán

Még az a hihetetlen esemény is megtörtént, hogy a hurrikán egy cápát sodort a város utcáira, és ott úszott a házak között. 

Elsodort autók, hajók és házak

A tengerparti Naples utcáinak fele víz alá került, miután rekordszintű áradás érte el. A város arra figyelmeztette a lakosokat, hogy tartsák be a kijárási tilalmat, és maradjanak az otthonaikban, mert az utcák járhatatlanok, és a víz még tovább emelkedhet. Egy felvételen azt lehet látni, hogy az áradás házakat sodort el. 


Videón, ahogy a víz betört egy házba Naples városában. 


Egy épületben szó szerint betörte az ajtót a bezúduló víz. A felvételt közzé tevő nő elmondása szerint a videót a férje készítette, Naples városában. Közlése szerint a férfi jól van, csak a cipőjét veszítette el. 


Hasonló felvételt osztott meg Twitter-oldalán a floridai WINK televízió műsorvezetője, Taylor Wirtz. Közlése szerint a videót a Vanderbilt Beachen lévő szállodájukban készítette, ami „úgy nézett ki, mint a Titanic belseje”, miután a földszintet ellepte az áradás. 


Fort Meyers város vezetése helyi idő szerint szerda este azt közölte, hogy sok helyen egyméteres víz áll, és emellett tüzekkel is küzdenek. 


Az áradás ott is házakat vitt magával. 

Állatmentések

A természeti katasztrófáról felemelő videók is készültek, amik – ahogy mondani szokták – visszaadják az emberiségbe vetett hitet. Az alábbi felvételen azt látni, ahogy egy férfi a veszély ellenére megment egy macskát, a hurrikán okozta áradásnak egyik legjobban kitett városban, Bonita Beachen. 


Egy másik férfi pedig egy hajóra ment fel, hogy kimentsen onnan egy kutyát. Majd visszament, és még egy macskát is lehozott. 

A neheze csak most jön

Bár a hurrikán helyi idő szerint csütörtök reggelre trópusi viharrá szelidült, még így is olyan nagy mennyiségű esőt zúdít Floridára, hogy várhatóan egymás után lépnek majd ki medrükből a folyók, újabb áradásokat okozva az államban. Bár a segélyhívókat egymás után hívják a bajba került emberek, a mentést még nem tudták megkezdeni a készenlétben álló hatóságok a nagy szél miatt. 

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a katasztrófának vannak-e halálos áldozatai, és azt sem, mennyien sérültek meg, és az anyagi kár nagyságát is csak a következő napokban lehet felmérni. 

Nyitókép: Twitter / Mike Seidel

#Külföld#hurrikán#ian hurrikán#florida#egyesült államok#cápa#ma

Címlapról ajánljuk