Külföld

Minden idők legpusztítóbb hurrikánja csapott le Floridára, kétmillióan maradtak áram nélkül

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 29. 9:02

Kötelező kitelepítéseket rendeltek el, kórházakat ürítettek ki, idősközpontokból, börtönökből evakuálták az ott lakókat.

Florida nyugati partvidékén minden idők egyik legsúlyosabb hurrikánjának érkezésére készültek szerdán, 250 kilométer/óra körüli maximális széllökésekkel, a vele járó áradásokkal és jelentős károkkal együtt – írta az MTI.

Az amerikai állam 13 megyéjében kötelező kitelepítést rendeltek el, a CNN szerint a Ian hurrikán miatt már kétmillióan maradtak áram nélkül.

Ron De Santis kormányzó szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy aki a felszólítás ellenére nem hagyta el lakóhelyét, annak már késő megtenni, őket arra szólította fel, hogy keressenek menedéket, ne tartózkodjanak a szabadban.

Minden idők legpusztítóbb hurrikánja csapott le Floridára, kétmillióan maradtak áram nélkül
Fotó: Sean Rayford/Getty Images

Úgy fogalmazott, hogy erre a viharra mindig emlékeznek majd az emberek, sokak életének legnagyobb hurrikánjáról van szó.

Az Ian besorolása az 5 fokozatú hurrikánskálán 4-es, nagyon közel az 5-ös fokozathoz. Ron De Santis szerint 42 ezer elektromossági szakember áll készenlétben, hogy a vihar elvonulta után helyreállítsák az ellátást. 

A kormányzó közlése szerint a 2004-es Charlie hurrikán meg sem közelítette a mostani hurrikán erejét.

Közben 15 kórházat kiürítettek, mintegy 40 idősközpontból és több tucat börtönből is evakuálták az ott lakókat. 

Nyitókép: NOAA via Getty Images

#Külföld#florida#hurrikán#Időjárás#trópusi vihar

Címlapról ajánljuk