Külföld

III. Károly legfőbb tanácsadójává és a dinasztia legfontosabb női tagjává léphet elő Anna hercegnő, a brit monarchia napszámosa

Molnár RichárdMolnár Richárd

2022. szeptember 20. 7:09

Bár Anna királyi hercegnő csak a 16. a trónöröklési sorban, és még Vilmos herceg 7 éves lánya is megelőzi, a 72 éves hercegnő messze népszerűbb bátyjánál, a királynál, és sokkal nagyobb munkabírású, mint a király család bármely tagja. Ő lehet majd Károly támasza a zűrös családi ügyekben is.

Alig egy nappal azután, hogy Londonban édesanyja, II. Erzsébet királynő koporsója mögött sétált, a 72 éves Anna királyi hercegnő csütörtökön már a skóciai Glasgow-ba repült, hogy találkozzon a város tisztviselőivel, fogadja a glasgow-iak részvétnyilvánításait, és ellenőrizze az elhunyt uralkodónő tiszteletére elhelyezett koszorúkat – írta a New York Times, amely ezzel a jelentéktelennek tűnő, de protokolláris szempontból nagy jelentőséggel bíró mozzanattal akarta érzékeltetni,

hogy II. Erzsébet egyetlen lánya valójában a brit monarchia igazi napszámosa.

Anna ugyanis évtizedek óta szünet és zokszó nélkül nélkül teljesíti a királyi család tagjaként rá háruló kötelezettségeket. A hercegnőt tartják a monarchia egyik legkeményebben dolgozó tagjának, hiszen vannak évek, amikor több mint 400 nyilvános eseményen vesz részt a királyi család képviseletében.

an
Anna hercegnő nézi a II. Erzsébet királynő tiszteletére tartott megemlékezéseket Glasgowban 2022. szeptember 15-én. - Fotó: Dylan Morrison / Getty Images

Ezzel a magatartásával Anna lényegében a tökéletes ellentéte II. Erzsébet unokájának, Harry sussex-i hercegnek és feleségének, Meghan Markle-nak, akik 2020-ban jelentették be, hogy felhagynak a királyi családban rájuk háruló, protokolláris kötelezettségeikkel és az Egyesült Államokba költöznek. 

Bár Anna a monarchia talán legtöbbet vállaló tagja, a férfi elsőszülötteket és leszármazottaikat (akik már lehetnek nők is) előnyben részesítő öröklési rend miatt a trónöröklési sorban csak a 16. helyen áll. Vagyis testvére, III. Károly és annak fia, Vilmos walesi herceg, illetve Károly unokái, a 9 éves György, a 7 éves Sarolta és a 4 éves Lajos esetleges elhalálozása esetén sem Anna lenne a királynő.

A trónöröklési sorban ugyanis megelőzi őt Harry herceg és az ő két gyermeke, továbbá az Annánál fiatalabb, szexbotrányáról hírhedté vált öccse, András yorki herceg lányai és unokái is. Ennek alapján sokan alábecsülik a hercegnő befolyását a királyi családban, holott Anna III. Károly bizalmas tanácsadójának számít, és népszerűbb is a bátyjánál.

an
II. Erzsébet királynő gyermekeivel, Annával és Károllyal Balmoralban 1952-ben. - Fotó: Hulton-Deutsch Collection / Getty Images

Edward Owens történész szerint a hercegnő hozzáállásának forrása az, hogy Anna a monarchia azon időszakában nőtt fel, amikor a királyság intézményének a puszta létezését kellett igazolnia a nép felé. Hiszen a II. Erzsébet 1952-től kezdődő uralkodása és a halála között eltelt időszakban a monarchia által szimbolikusan összefogott Brit Birodalom lényegében összeomlott, az Egyesült Királyság pedig másodrangú politikai és gazdasági hatalommá vált.

Nem lázadó, de független

Anna királyi hercegnő 1950-ben született II. Erzsébet és Fülöp edinburgh-i herceg egyetlen lányaként, testvérei Károly, András és Eduárd. Dédapja, V. György királyi rendelete értelmében nem viselhette volna a hercegnői címet, mivel nem a család férfiágáról származott. Ám nagyapja, VI. György 1948-ban úgy módosította a rendelkezést, hogy Erzsébet és Fülöp mindegyik gyermeke királyi hercegi címet viselhessen. Mivel csak 2 éves volt akkor, nem vett részt édesanyja, II. Erzsébet megkoronázásán.

Bár Anna egyáltalán nem volt lázadó típus (noha éles nyelvéről és olykor gőgös viselkedéséről volt közismert), első férje mégsem volt sem királyi, sem nemesi származású. 1973-ban házasodott össze Mark Phillipsszel, a brit hadsereg elit osztagának, a királynő 1. dragonyos gárdájának hadnagyával. II. Erzsébet nem állt a frigy útjába, sőt, nemesi címet ajánlott fel Phillipsnek, aki ezt visszautasította.

an
Anna hercegnő és férje, Mark Phillips részt vesznek egy kerti ünnepségen Great Somerfordban, Wiltshire-ben, 1975. június 21-én. - Fotó: Tim Graham Photo Library / Getty Images

Férjével egy alkalommal egy emberrablási kísérlet elszenvedői voltak: 1974-ben egy jótékonysági eseményről autóval hazafelé tartva egy Ian Ball nevű férfi kocsival leszorította őket, majd pisztolyával megsebesítette a hercegi pár testőrét és sofőrjét. Ball ekkor odament Anna és férje kocsijához, és azt mondta a hercegnőnek, hogy el akarja rabolni, hogy 2 millió fontos váltságdíjat kérjen érte, amit aztán fel akart ajánlani az Országos Egészségügyi Szolgálatnak. Ekkor Anna állítólag hidegvérrel azt kiáltotta oda az emberrablónak: Not bloody likely! Azaz:

Baromira nem valószínű!

A helyszínre érkező rendőrök végül megakadályozták az emberrablást.

Anna sosem berzenkedett a monarchia rá rótt formaságai, viselkedési elvárásai ellen, de azért többször is összeütközésben került a törvénnyel. 2001-ben például gyorshajtásért fogták perbe, mert autójával 150 kilométer/órás sebességgel hajtott egy országúton. A hercegnő ekkor 400 font büntetésben és 5 büntetőpontban részesült. 2002-ben pedig azért indítottak ellene szabálysértési eljárást, mert a kutyája megtámadott két kisfiút egy parkban. Annát az eset után 500 fontos bírságra kötelezték.

A Mark Phillipsszel kötött házasságból Annának egy fiú és egy lány gyermeke született. A pár 1989-ben nyilvánosan bejelentette, hogy külön akarnak élni. Válásukat végül 1992-ben mondták ki, de a hercegnő már abban az évben újra megházasodot, egy katonatiszthez ment hozzá. Második férje, Timothy Laurence a Brit Királyi Haditengerészet parancsnoka volt, aki a Britannia nevű királyi jachton szolgált és itt ismerkedtek meg Annával.

an
Anna hercegnő és férje, Timothy Laurence a Parc Des Princes stadionban 1993. február 06-án Párizsban, Franciaországban. - Fotó: Frederic Reglain / Getty Images

Fontos megemlíteni még Anna lovassportok iránti szenvedélyét. A hercegnő 1971-ben az Európai Lovastusa Bajnokság győztese volt, amiért a BBC az Év sportszemélyisége címet adományozta neki. A brit lovastusa csapat tagjaként Anna részt vett az 1976-os montreali olimpián is, II. Erzsébet királynő saját lován lovagolva.

Széleskörű jótékonysági tevékenysége már korábban megkezdődött. Anna 1970 és 2017 között a Save the Children! (Mentsük meg a gyermekeket!) szervezet elnöke volt, amit 1919-ben alapítottak az Egyesült Királyságban.

Központi szerep várhat rá

Edward Owens történész a New York Timesnak azt mondta, III. Károly trónra lépésével Anna szerepe fontosabbá válthat. Az új király ugyanis minden bizonnyal Annára támaszkodik majd, hogy tartsa a közfeladatokkal teli, sűrű programját, Károly ugyanis több száz jótékonysági szervezet védnöke. 

III. Károly valószínűleg tanácsokat is kap majd Annától a kényes családi ügyekben. Például abban, hogyan kezelje öccsüket, András herceget, aki lényegében száműzetésben él, mióta kiderült, hogy kapcsolatban állt Jeffrey Epsteinnel, a börtönben öngyilkosságot elkövető szexuális ragadozóval.

Édesanyja halálával Anna válhat a Windsor-ház vezető női személyiségévé, bár protokolláris értelemben Károly felesége, Kamilla királyné megelőzi őt a rangsorban.

Nyitókép: Anna királyi hercegnő érkezik a virrasztásra, ahol testvéreivel együtt őrködik édesanyjuk, II. Erzsébet királynő koporsójánál a Westminster Hallban 2022. szeptember 16-án Londonban. – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images

#Külföld#anna hercegnő#ii.erzsébet#ma#erzsébet királynő#iii. károly#brit királyi család

Címlapról ajánljuk