Kultúra

105 éves a brit uralkodóház – az első Windsorként trónra lépett király, a Hitlerrel haverkodó, hősszerelmes Eduárd viszont majdnem romba döntötte a monarchiát

Dévai LászlóDévai László

2022. július 17. 11:11

A Harry herceg és Meghan Markle körüli botrányok eltörpülnek ahhoz képest, amit az első, Windsorként trónra kerülő király okozott. A vasárnap 105 éve alapított dinasztia a britek németellenességére adott válasz volt, a botrányhős királyt, Eduárdot viszont éppen nácibarátsága miatt támadták, olykor nem is alaptalanul, hiszen Hitlerrel is találkozott. A második világháború után visszavonultan élt szerelmével, a kétszeresen elvált amerikai Wallis Simpsonnal, aki a trónjába került. 

A Szász–Coburg–Gothai-ház az európai történelem egyik legjelentősebb uralkodói dinasztiája volt a 19. században. Cárok és királyok sokaságát adták a kontinensnek. 

Még magyar ága is volt a családnak, egyik leszármazottjuk portugál király is lett. 

Azonban kétségtelen, hogy a történelemre a brit uralkodók gyakorolták a legnagyobb hatást. Az 1910-es évekre azonban egyre jobban erősödött a németellenes hangulat az Egyesült Királyságban, amit az első világháború csak tovább tüzelt. Ennek egyik csúcspontja volt, amikor 1917-ben London fölött egy olyan német bombázó jelent meg, amelyik a Gotha nevet viselte, ami összecsengett a brit uralkodó nevével is. Ráadásul ekkoriban rossz idők jártak a királyokra is. Az uralkodó V. György unokatestvérét, II. Miklós orosz cár a bombázással szinte egyidőben mondott le a trónról, később aztán a bolsevikok ki is végezték őt. 

Hitlerrel haverkodó szerelmes király, titkos szeretők, nácinak öltözött trónörökös – összegyűjtöttük a 105 éve alapított Windsor-ház legnagyobb botrányait
Fotó:  A meglehetősen nagy hatótávval rendelkező Gotha repülőgép, előtte azok a bombák, amelyeknek a kioldására alkalmas. Fotó:  Hulton Archive / Getty Images

A háború kitörése óta már eleve terhessé vált német rokonság felvállalásának a légitámadás tett be végleg, így 

1917. július 17-én egy királyi rendelet révén megszabadulva a németektől V. György új uralkodóházat alapított, amit ma Windsor-házként ismerünk.

V. György ezzel egy időben lemondott a saját és családja német nemesi címeiről és birtokairól is.

Hitlerrel haverkodó szerelmes király, titkos szeretők, nácinak öltözött trónörökös – összegyűjtöttük a 105 éve alapított Windsor-ház legnagyobb botrányait
V. György a fiatal II. Erzséber és Erzsébet királyné az 1935-ös Silver Jubilee ünnepségen köszönti a tömeget. Fotó: Central Press / Hulton Archive / Getty Images

Még ebben az évben így tett a német nevű és származású angol nemesi családok zöme is, így lett Fülöp edinburgh-i herceg nagyapjából Louis Alexander of Battenbergből, Louis Alexander Mountbatten. A Windsor névvel eredetileg V. György magántitkára, Arthur Bigge állt elő. Bigge ötlete az volt, hogy a királyi család kedvenc rezidenciájáról, a Windsor kastélyról nevezzék el az új uralkodóházat.

Minek nevezzelek?

A királyi család névöröklési főszabálya, hogy a gyerekek az apa vezetéknevét viszik tovább, de ezt rugalmasan kezelik, főleg, ha bejön a képbe egy német hangzású név. Amikor 1947-ben második Erzsébet férjhez ment a Fülöp herceghez, a férfinek az esküvő előtt meg kellett változtatnia a nevét, mivel eredetileg a Schleswig–Holstein-Sonderburg-Glücksburg-ház tagja volt. Fülöp lemondott a nemesi címéről és felvette anyai nagyapja családnevét, a Mountbattent. Erzsébet uralkodása alatt többször is szóba került, hogy a trónörökösök melyik nevet fogják használni, ha ugyanis ragaszkodnak a szabályokhoz, akkor Károly herceg, ha trónra lép, már nem Windsor, hanem Mountbatten lesz.

Hitlerrel haverkodó szerelmes király, titkos szeretők, nácinak öltözött trónörökös – összegyűjtöttük a 105 éve alapított Windsor-ház legnagyobb botrányait
Fülöp és II. Erzsébet 1947-ben. Fotó: Topical Press Agency / Getty Images

II. Erzsébet trónra lépése után nem sokkal 1952. április 9-én kihirdette, hogy a leszármazottai a Windsor nevet fogják viselni. Nyolc évvel később ezt Mountbatten-Windsorra változtatták. Mivel az új szabályokba egy sor kivételt is építettek, még mindig nyitott kérdés, milyen néven él tovább a dinasztia. 

Hitlerrel haverkodó szerelmes király, titkos szeretők, nácinak öltözött trónörökös – összegyűjtöttük a 105 éve alapított Windsor-ház legnagyobb botrányait
Viktória királynő (ül), a Hannover-ház utolsó, és a fia (jobbra) VII. Eduárd, a Szász–Coburg–Gothai-ház első uralokdója egy orosz családdal. Fotó: Getty Images

Névváltoztatásra egyébként már korábban is volt példa, de az egy házasságnak volt köszönhető. a Hannover-házhoz tartozó Viktória királynő halála után a fia, VII. Eduárd az apja családnevének köszönhetően a Szász-Coburg-Gothai-ház első uralkodója lett. 

Az első, Windsorként trónra kerülő király majdnem bedöntötte a dinasztiát

Amikor 1936. január 20-án V. György király meghalt, legidősebb fia, a walesi herceg VIII. Eduárd néven követte őt az Egyesült Királyság és India trónján. Eduárd már másnap megszegte a protokollt, amikor a St. James's Palace egyik ablakából a férjezett Wallis Simpsonnal nézte végig a saját a beiktatásának kihirdetését. Az Egyesült Királyság vezetőit nagyon zavarta, hogy a király egy kétes múltú amerikai nővel tart fent viszonyt, ezért a nemzetbiztonsági szolgálatokkal is figyeltették őket.

Eduárd felrúgott egy másik szabályt is. Az egymást követő uralkodókat a pénzérméken mindig a másik profiljukból ábrázolták. Mivel apjának, V. Györgynek a bal profilja volt látható az érméken, Eduárdnak a jobb arcát kellett volna az érmékre veretni, csakhogy az uralkodó ezt nem akarta, mert akkor nem látszódott volna a hajválasztéka. 

A különc, szabályokkal nem törődő király mindössze néhány hónappal a beiktatása után megkérte Wallis Simpson kezét, aki akkorra már túl volt a második válásán is. A Brit Nemzetközösség országainak miniszterelnökei a frigy ellen voltak, mivel a vallási konvenciók szerint a királynak nem lehetett olyan felesége, akinek még élnek a korábbi férjei. Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy Eduárd volt az anglikán egyház feje, és mint olyan, tisztában volt vele, hogy amennyiben elveszi Simpsont, akkor a brit kormány lemond, és ezzel alkotmányos válságba taszítja a brit birodalmat.

Eduárd úgy döntött, hogy a szerelmet választja és kevesebb, mint egy évnyi uralkodás után lemond a trónról kedvese, Wallis Simpson kedvéért. Az új király Eduárd legidősebb öccse lett, aki VI. György néven uralkodott.

Ha Eduárd úgy dönt, hogy kitart a trón mellett és szakít Simpsonnal, akkor II. Erzsébetből vélhetően soha nem lett volna királynő.

Eduárd a lemondás után megkapta a neki létrehozott Windsor hercege címet, ami leginkább arra szolgált, hogy a volt király soha ne viselhessen politikai tisztséget az Egyesült Királyságban, és csak az új uralkodótól függjön, mekkora pénzügyi támogatásban részesül.

Eduárd mindezek ellenére 1937 júniusában összeházasodott Wallis Simpsonnal. Az egykori király egyik kései rokona, Harry herceg is hasonló utat járt be. Ő, ha nem is egy amerikai, de egy elvált kanadai nővel, Meghan Markle-lel házasodott össze, majd lemondott a királyi családban betöltött szerepéről, nem kis megrökönyödést okozva ezzel a brit uralkodóházért rajongó tömegeknél. 

Hitlerrel haverkodó szerelmes király, titkos szeretők, nácinak öltözött trónörökös – összegyűjtöttük a 105 éve alapított Windsor-ház legnagyobb botrányait
Wallis és és Eduárd 1937-ben Franciaországban. Fotó: Central Press / Hulton Archive / Getty Images

Eduárd, a Hitlerrel haverkodó herceg

Köztudott volt, hogy Eduárd szimpatizált a náci Németországgal, 1937-ben a kormány egyértelmű tiltása ellenére ő és a felesége Obersalzbergben találkozott Adolf Hitlerrel is.

Az Egyesült Királyság lemondott királya náci karlendítéssel üdvözölte Hitlert és a náci vezérkart.

Hitlerrel haverkodó herceg, hősszerelmes király, nácinak öltözött trónörökös – összegyűjtöttük a 105 éve alapított Windsor-ház legnagyobb botrányait
Windsor hercege Eduárd, a felesége Wallis Simpson és Adolf Hitler Obersalzbergbe. Fotó:  Hulton / Deutsch Collection / CORBIS / Corbis / Getty Images)

A találkozót követően Hitler is úgy vélte, hogy Eduárd pozitív véleménnyel van a nácikról.

Biztos vagyok benne, hogy vele megvalósulhatott volna az állandó baráti viszony. Ha a trónon marad, egészen más lenne a helyzet. A lemondása komoly csapás volt a számunkra.

– mondta a találkozó után Adolf Hitler.

Ismét egy párhuzam Harry herceggel. 2009-ben Diana hercegnő fiatalabb gyereke a náci Afrika Korps egyenruhájára hasonlító jelmezben bulizott egy hatalmas horogkereszttel a karján, miközben whiskyt kortyolt és cigarettázott. Az esett miat a herceg később elnézést kért. 

105 éves a brit uralkodóház: az első Windsorként trónra lépett király, a Hitlerrel haverkodó, hősszerelmes Eduárd viszont majdnem romba döntötte a monarchiát
Fotó: Stephen Chernin / Getty Images

De vissza Eduárdhoz, akit a kezelhetetlensége miatt megpróbálták minél távolabb tartani a tűztől, de ő a háború kitörése után vezérőrnagyi rangban csatlakozott a franciaországi brit expedíciós erőkhöz. A hágai német nagykövet, Julius von Zech-Burkersrod 1940-ben azt állította, hogy Eduárd kiszivárogtatta a szövetségesek belgiumi védelmi terveit Németországnak, a herceg azonban tagadta a vádakat. Végül a németek előretörése után előbb Spanyolországba, majd Portugáliába menekült. 

Portugáliában egy bankárnál lakott, itt német ügynökök környékezték meg, hogy térjen vissza a nácikkal jó kapcsolatot ápoló, Franco által vezetett Spanyolországba.

Winston Churchill időközben hadbíróság elé akarta állítani Eduárdot, a németek emiatt gyorsan akartak lépni, megkísérelték volna elrabolni a herceget. A herceg és a neje végül úgy menekült meg, hogy a britek, bár nem akartak politiki tisztséget adni Eduárdnak, kinevezték a Bahamák kormányzójává, ezért augusztus 1-én az amerikai Excalibur utasszállító fedélzetén elhagyták a portugál fővárost. Portugáliából New Yorkba repültek, majd egy kis kitérő után Kanadából a Bahamákra utaztak. Eduárd gyűlölte a kormányzói feladatot, a Bahamákat csak alsóbbrendű gyarmatnak tartotta.

Hitlerrel haverkodó herceg, hősszerelmes király, antiszemita kormányzó – ő VIII. Eduárd, a 105 éve alapított Windsor-ház legbotrányosabb tagja
Eduárd a Bahamák kormányzójaként 1942-ben. Fotó: Ivan Dmitri / Michael Ochs Archives / Getty Images

Windsor hercegének innen is sikerült őrületbe kergetnie a brit politikusokat. Mindenképp szeretett volna hajókirándulásra menni egy gazdag svéd üzletemberrel, Axel Wenner-Grennel, akiről az a hír járta, hogy közeli kapcsolatot ápol Hermann Göringgel. A találkozó végül nem jött létre. Mikor 1942-ben az Eduárd által felügyelt brit gyarmaton elégedetlenkedtek az alacsony bérek miatt, a herceg azt mondta, hogy

a népet a kommunista bajkeverők és a közép-európai zsidók bujtották fel.

A háború vége után 1945. március 16-án Eduárd lemondott és a hátralévő életét a feleségével Franciaországban élte le nyugdíjasként, 1972. május 28-án 77 évesen a párizsi otthonában halt meg. Eduárd egy késői visszaemlékezésében elismerte, hogy egész életében csodálta a németeket, de azt viszont tagadta, hogy szimpatizált volna a nácikkal. Hitlerről például az egyik memoárjában ezt írta:

A Führer nekem némileg nevetséges figurának tűnt a színpadias pózaival és bombasztikus önhittségével.

Forrás: Britannica, Wikipédia, Telegraph. Nyitókép: VIII. Eduárd és Wallis Simpson 1937-ben meglátogatta Adolf Hitlert Németországban. Fotó: Getty Images

#Kultúra#windsor#egyesült királyság#erzsébet királynő#meghan markle#fülöp herceg#viii. eduárd#adolf hitler#harry herceg#ma

Címlapról ajánljuk