Baleset-bűnügy

Az anya, az élettársa és egy tini ölte meg, majd dobta a folyóba az ötéves Logant

rtl.hurtl.hu

2022. június 30. 18:05

Az apa sírva ébred a rémálmai után, és bűntudata van, amiért nem lehetett ott, hogy megvédje a kisfiát. 

Börtönbe zárják Angharad Williamsont, John Cole-t és egy tinédzsert az ötéves Logan Mwangi meggyilkolásáért – írja a Guardian

A fiú anyja és mostohaapja, valamint a tinédzser – akinek nevét jogi okok miatt nem hozták nyilvánosságra – hónapokig tartó erőszakos bántalmazás, illetve fogva tartás után ölték meg a kisfiút.

Logan anyjának, Angharad Williamsonnak legalább 28 évet kell letöltenie, mielőtt feltételes szabadlábra helyezését fontolóra vennék, míg élettársa, John Cole legalább 29 évet fog börtönben tölteni. A 14 éves fiatalkorút, akit szintén a kisfiú meggyilkolásáért ítéltek el, 15 évig tartják fogva. 

A Guardian hozzáteszi, hogy miután Logan olyan sérülésekbe halt bele, amelyeket közúti balesetben vagy egy hatalmas zuhanás következtében szerez az ember, a 31 éves Williamson, a 40 éves Cole és a tinédzser fiú megpróbáltak megúszni szörnyű tettüket azzal, hogy a dél-walesi Sarn faluban egy folyóba dobták a gyermek holttestét, és felhívták a rendőrséget, hogy bejelentsék: a kisfiút elrabolták.

Az ítélethozatal során Jefford bírónő azt mondta, hogy Logan csodálatos gyermek volt, okos, beszédes és művészi alkat, aki egy indokolatlan, brutális, kegyetlen és szörnyű támadás áldozata lett.

Hozzátette: „Logan a kora miatt különösen sebezhető volt. Ötéves volt, kicsi volt. Teljesen védtelen. Az édesanyja és a mostohaapja is bizalmi helyzetben volt, amivel teljes mértékben visszaéltek. Ami Logannal történt, az szörnyű lelki és fizikai szenvedéssel járhatott. Lehetetlen elképzelni egy ötéves gyermek rémületét, amikor ezeket a szörnyű sérüléseket okozták neki. A fájdalma intenzív lehetett.”

Az ítélethirdetés során elhangzott, hogy Williamson „fantasztikus anya volt”, amíg nem találkozott Cole-lal, mert akkor valami megváltozott, „és Logan feleslegessé vált”. 

A bíró szerint a házaspár szélsőséges módon bánt Logan-nel a gyilkosság előtti napokban. Amikor a kisfiú koronavírusos lett, bezárva tartották a szobájában, és arra kényszerítették, hogy forduljon el, amikor ételt vittek neki. A bíró szerint valójában a mostohaapa és a tinédzser hajtották végre a halálos támadást, de az anya biztosan összejátszott velük, és semmit nem tett a fiú védelmében. 

A bíróságon felolvasott nyilatkozatában Logan édesapja, Ben Mwangi a „legédesebb és legszebb fiú” előtt tisztelgett. Elmondta, hogy épp a munkahelyén volt, amikor a rendőrök mentek és értesítették a kisfia haláláról. 

„Azt mondták, hogy a holttestét a folyóban találták meg. Nem tudtam elhinni, amit hallottam. Összeestem a padlón és bevertem a fejem. Úgy éreztem, mintha minden sejtem meghalt volna, és nem tudtam abbahagyni a sírást. Nem értettem, hogy történhetett ilyesmi a fiammal. Teljesen összetörtem, hogy nem lehettem ott, hogy megvédjem őt” 

– mondta az apa, és hozzátette, folyamatosan visszatérő rémálmai vannak a kisfiáról, amelynek következtében sikoltozva és sírva ébred fel. 

Logan a meggyilkolása előtti hónapokban eltűnt a hatóságok látóköréből, mert a családja a járványt használta ürügyként a fiú otthon tartására, de a rendőrség elvileg tudott néhány sérülésről, amelyet a fiú szerzett. Egy vizsgálat során a mostohaapa múltját is feltárják majd, amelyben szerepel egy korábbi, gyermek elleni támadás. A bíróság úgy tudja, hogy a férfi gyűlölte, hogy Logan mennyire hasonlít kenyai származású apjához, amely arra utal, hogy a rasszizmus is közrejátszhatott a Logannel szembeni hozzáállásában.

Nyitókép: Matthew Horwood/Getty Images

#Baleset-bűnügy#egyesült királyság#gyilkosság#ítélet#börtön

Címlapról ajánljuk