Kultúra

Hírhedt orosz telefonbetyárok verték át a Harry Potter-könyvek íróját

rtl.hurtl.hu

2022. június 24. 9:09

J. K. Rowlingot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nevében hívták fel.

Egy hírhedt orosz trollduó áldozata lett a Harry Potter-könyvek szerzője – írja a Hollywood Reporter.

J. K. Rowling azt hitte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszél, de kiderült, hogy a Vovan és Lexus néven ismert telefonbetyár-duó vezette félre, akiknek az áldozatai közt Elton John, Harry herceg, Billie Eilish, Kamala Harris amerikai alelnök és George W. Bush is szerepel. Az írónőt azzal az ürüggyel keresték meg, hogy az ukrajnai gyerekek és családok érdekében végzett jótékonysági tevékenységéről beszélgessenek.

A nyilvánosságra került videóban az ál-Zelenszkij megjegyzi, hogy a Harry Potter homlokán lévő sebhely az orosz háborús szimbólumra, a Z betűre emlékeztet és megkérdezte az írónőt, hogy nem lehetne-e kicserélni azt az ukrán nemzeti jelképre, a háromágú szigonyra. Szóba került a Harry Potter-könyvek egyik szereplője, Albus Dumbledore, akiről korábban az írónő elárulta, hogy meleg. A Rowlingot megvezető telefonbetyár az írónő transzfóbiájára utalva azt mondta: reméli, hogy Dumbledore nem feküdt le transzneművel.

A telefonbetyár azt is mondta Rowlingnak, hogy az ukrán rakétákra azt írják, „Avada Kedavra”, ami halálos átok a Harry Potter-univerzumban, majd közölte, hogy azt a pénzt, amit az írónő jótékonysági szervezete az ukrán gyerekeknek küld, elveszik és fegyvereket vesznek belőle, hogy megöljék az orosz katonákat.

J. K. Rowling szóvivője ízléstelennek nevezte az átverést, és azt állította, hogy a telefonbetyárok egy megvágott videót hoztak nyilvánosságra, ami eltorzítja a beszélgetés valódi tartalmát. Vovan és Lexus rendszeresen azokat a hírességeket veszi célba, akik kritikusak az orosz hatalommal szemben, ezért felmerült a gyanú, hogy a Kreml áll mögöttük.

Márciusban viszont maga Vlagyimir Putyin példálózott az írónővel, akit szerinte eltörölnek a transzneműekkel szemben kirekesztőnek tartott kijelentéseiért. Valójában azonban Rowling továbbra is kiad könyveket, és dollármilliókat keres rajtuk, ami nem éppen az ellehetetlenítésére utal.

Nyitókép: Dave J Hogan/Getty Images

#Kultúra#j. k. rowling#telefonbetyár#oroszország#átverés

Címlapról ajánljuk