Kultúra

Vlagyimir Putyin védelmébe vette J. K. Rowlingot, az író nem hagyta válasz nélkül

rtl.hurtl.hu

2022. március 25. 15:31

Putyin szerint az orosz kultúrát is úgy „törlik el”, mint a transzneműeket kritizáló írónőt. Rowling szerint nem azoknak kellene bírálniuk a nyugati eltörléskultúrát, akik épp civileket mészárolnak.

A Harry Potter-könyvek szerzőjére hivatkozott pénteki beszédében Vlagyimir Putyin, J. K. Rowlingot a nyugati „eltörléskultúrára” (cancel culture) hozta fel példaként – írja a Politico.

Az állami tévében közvetített beszédében az orosz elnök azt mondta, hogy

a közelmúltban eltörölték Joanne Rowling gyerekkönyvszerzőt, akinek a köteteit sok százmillió példányban adták el világszerte, de nem elégítette ki az úgynevezett gender-szabadságjogok rajongóit.

Szerinte ugyanígy akarják „eltörölni” Oroszországot, folyamatosan „diszkriminálva” mindent, aminek köze van hozzá, beleértve Csajkovszkij, Sosztakovics, Rahmanyinov műveinek előadását. Az állítólagos „eltörléskultúrát” a nácik könyvégetéseihez hasonlította, hozzátéve:

Az ilyesmi elképzelhetetlen a mi hazánkban.

Az írónő a Twitteren reagált Putyin szavaira, azt írta:

Lehet, hogy nem azoknak kellene bírálniuk a nyugati eltörléskultúrát, akik épp civileket mészárolnak le az ellenállás bűnéért, vagy bebörtönzik és megmérgezik az ellenfeleiket.

J. K. Rowling rendszeresen tesz a transzneműekkel szemben kirekesztőnek tartott kijelentéseket, a vele egyetértők azonban arra hivatkoznak, hogy bírálói „el akarják törölni” az írót. A Rolling Stone magazin mindenesetre emlékeztet, hogy J. K. Rowling továbbra is kiad könyveket, és dollármilliókat keres.

Nyitókép: Rowling díjat vesz át New Yorkban 2019 decemberében. Bennett Raglin/Getty Images

#Kultúra#vlagyimir putyin#j. k. rowling#oroszország#transzfóbia#ma

Címlapról ajánljuk