Kultúra

Dobta J. K. Rowling nevét egy brit középiskola

rtl.hurtl.hu

2022. január 5. 13:47

Nem tudnak azonosulni azzal, ahogy a Harry Potter-könyvek írója a transznemű emberekről gondolkodik.

Nem viseli többé J. K. Rowling nevét egy brit középiskola egyik épülete, mert az intézmény nem ért egyet azokkal a nézetekkel, amelyeket a Harry Potter-történetek írója a transznemű emberekről hangoztat. Az AFP tudósítása szerint a kelet-angliai Chelmsfordban működő Boswells School az olimpiai aranyérmes futó, Kelly Holmes tiszteletére Holmes-ra nevezi át az eddig Rowling nevét viselő épületet.

„A Boswells School-ban befogadó és demokratikus iskolai közösséget építünk, ahol arra bátorítjuk a diákokat, hogy váljanak független, magabiztos polgárokká” – mondta az iskola igazgatója, Stephen Mansell. Kifejtette: 2021 őszén a diákoktól és dolgozókról érkező kérések után iskolai szavazást tartottak, ezt követően döntöttek az átnevezésről.

Az iskola korábban hírlevelében írt arról, hogy az épületei olyan brit polgárok nevét viselik, akik valamiben kiemelkedőt alkottak. Ugyanakkor azt gondolják, hogy az író „nézetei ebben a kérdésben nem esnek egybe az iskolánk irányvonalával és meggyőződésével – azzal a helyével, ahol mindenki szabadon létezhet”.

Rowling korábban éles vitába keveredett amiatt, mert bírálói szerint a transznemű embereket kirekesztő megjegyzéseket tett, bár ő tagadja, hogy transzfób lenne. Decemberben két amerikai kviddics-liga is bejelentette, hogy új nevet keresnek a Harry Potter-könyvek ihlette sportágnak, hogy elhatárolják magukat az író kijelentéseitől.

Nyitókép: MTI/EPA/Ha Jung Dzson

#Kultúra#j. k. rowling#nagy-britannia#Külföld#harry potter#transzneműség

Címlapról ajánljuk