Külföld

50 dollárt adott Ukrajnának, 12 év börtönre ítélték az orosz-amerikai nőt

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 15. 14:09

12 év börtönre ítéltek Oroszországban egy orosz-amerikai kettős állampolgárt, amiért 50 dollárt adományozott egy Ukrajnát támogató jótékonysági szervezetnek.

Hazaárulás vádjával 12 év börtönbüntetésre ítélte a jekatyerinburgi bíróság csütörtökön Kszenyija Karelina orosz-amerikai kettős állampolgárt, miután 51,80 dollárt, vagyis nagyjából 18 ezer forintot adományozott egy Ukrajnát támogató jótékonysági szervezetnek.

A Karelina ellen folyó vizsgálat a bíróság szerint megállapította, hogy a nő 2022. február 24-én, Oroszország Ukrajna elleni katonai inváziójának első napján utalt át pénzt, amelyből az ukrán hadsereg számára vásároltak gyógyászati eszközöket és katonai felszerelést.

Az MTI beszámolója szerint az összeget a New York-i székhelyű Razom for Ukraine jótékonysági szervezetnek utalta, amely ukrajnai gyermekeknek és időseknek nyújt humanitárius segítséget. A szervezet visszautasítja, hogy katonai célra nyújtana támogatást Kijevnek.

Az Oroszországban született Karelina 2012-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, később megkapta az amerikai állampolgárságot is. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az év elején tartóztatta le, amikor hazarepült, hogy meglátogassa családját Jekatyerinburgban. A 33 éves nő ügyvédje, Mihail Musajlov elmondta: abban bízik, hogy kliense később egy fogolycserével szabadulhat, akárcsak a Wall Street Journal újságírója, Evan Greshkovich, akit kémkedés miatt ítéltek el Oroszországban.

Nyitókép: Dmitry Chasovitin / Reuters

 

#Külföld#oroszország#balerina#ukrajna#adomány#börtönbüntetés#kettős állampolgár

Címlapról ajánljuk