Külföld

Elengedte Oroszország a Wall Street Journal riporterét

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 1. 14:43

Nagyszabású fogolycsere kezdődött csütörtökön az Egyesült Államok és Oroszország között. Moszkva elengedte többek között Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal riporterét, Paul Whelant, volt amerikai tengerészgyalogost és Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikust. Az Oroszországban politikai okokból elítélt foglyokért cserébe az USA különféle súlyos bűncselekmények miatt elítélt orosz állampolgárokat adott.

Jelentős fogolycsere kezdődött Oroszország és az Egyesült Államok között csütörtökön, számoltak be róla a független orosz lapok és a nemzetközi híroldalak. 

A fogolycsere következtében hazatérhet az Egyesült Államokba Evan Gershkovich, a Wall Street Journal (WSJ) riportere, akit nemrég 16 év szabadságvesztésre ítélt egy orosz bíróság kémkedés vádjával. Erről az RTL híradó is beszámolt:


Kiszabadul az orosz fogságból Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos is, akit az orosz hatóságok ugyancsak kémkedéssel vádoltak meg, írja a Reuters.

A Guardian értesülései szerint a csere számos orosz politikai fogoly kiszabadulásával is jár, köztük a legismertebb Vlagyimir Kara-Murza, akit az orosz ellenzék fő alakjának tartanak, és akit évek óta különféle, egyre szigorúbb börtönökben tartottak fogva.

Az Oroszországban politikai okokból elítélt foglyokért cserébe az USA különféle súlyos bűncselekmények - kémkedés, emberölés, kiberbűnözés - miatt elítélt orosz állampolgárokat adott.

Ha a csütörtökön kezdődött fogolycsere végbemegy, ez lesz a legnagyobb fogolycsere Oroszország és az Egyesült Államok között a hidegháború vége óta. Független orosz média és nemzetközi sajtó is beszámolt a közelgő fogolycsere jeleiről.

Nyitókép: Sverdlovsk Regional Court/Anadolu via Getty Images

#Külföld#oroszország#egyesült államok#evan gershkovich#fogolycsere#vlagyimir kara-murza

Címlapról ajánljuk