Külföld

16 év fegyházra ítélték Oroszországban a Wall Street Journal riporterét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 19. 15:14

Evan Gershkovich amerikai újságírót kémkedés vádjával 16 évre ítélte egy orosz bíróság.

Evan Gershkovich-ot, a Wall Street Journal (WSJ) riporterét 16 év szabadságvesztésre ítélte pénteken egy orosz bíróság, írja a BBC. Az újságírót egy szigorúan őrzött büntetés-végrehajtási intézetbe szállítják, hogy ott töltse le büntetését. 16 év egy ilyen orosz fegyházban gyakorlatilag a halálos ítélettel egyenlő.

A per júniusban kezdődött, az ügyészek 18 év börtönbüntetést kértek Gershkovichra. Az ügyészek azzal vádolták a 32 éves újságírót, hogy titkos információkat gyűjtött egy, a Szverdlovszk régióban tankokat gyártó gyárról.

A riporter következetesen tagadta a vádakat, és a WSJ csütörtöki közleményében szégyenletesnek nevezte a tárgyalást, letartóztatását pedig felháborítónak.

Az ítélethirdetés napját eredetileg augusztusra tűzték ki, de váratlanul előrehozták azt, és a bíró pénteken késő délután hozott ítéletet. Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.

Orosz megfigyelők szerint a gyors ítélet azt jelentheti, hogy küszöbön áll egy fogolycsere az USA és Oroszország között. Az orosz bírói gyakorlat szerint ugyanis a fogolycseréhez általában már meg kell hozni az ítéletet.

Az amerikai újságírót tavaly márciusban tartóztatták le a biztonsági szolgálatok az Urál-hegységben lévő Jekatyerinburgban. Az orosz belbiztonsági és kémelhárító ügynökség, a szovjet KGB utódszervezetének számító Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a riporter titkos információkhoz akart hozzájutni Oroszországban, ezért vették őrizetbe. Az orosz biztonsági szolgálat azt állította, hogy Evan Gershkovich az Egyesült Államok utasítására információkat gyűjtött egy orosz hadiipari vállalat államtitkot képező tevékenységéről.

A hidegháború óta Evan Gershkovich az első amerikai riporter, akit kémkedés vádjával letartóztattak Oroszországban. Gershkovich a Wall Street Journal moszkvai irodájának tudósítójaként Oroszországgal és Ukrajnával foglalkozik, korábban az orosz külügyminisztériumtól kapott újságírói akkreditációt.

A Meduza orosz lap szerint Gershkovich letartóztatása előtti hetekben Jekatyerinburgban tartózkodott, és a Prigozsin-féle Wagner magánhadseregről, a zsoldosok toborzásáról, a helybéli lakosság háborúhoz való viszonyáról akart riportot írni. Gershkovich állítólag járt Nyizsnyij Tagilben is, ahol az Uralvagonzavod, a legnagyobb orosz harckocsigyár működik.

A WSJ és az Egyesült Államok határozottan tagadta az amerikai riporter ellen felhozott orosz vádakat, és a Biden-kormányzat többször is követelte a szabadon engedését.

Nyitókép: REUTERS/Dmitry Chasovitin

#Külföld#oroszország#egyesült államok#wall street journal#újságíró#kémkedés#Jekatyerinburg#evan gershkovich

Címlapról ajánljuk